Επιπλέον 70.000 φορολογούμενοι αντιμέτωποι με υποχρεωτικές κατασχέσεις

Επιπλέον 70.000 φορολογούμενοι αντιμέτωποι με υποχρεωτικές κατασχέσεις

Οι φόροι αύξησαν τα κόκκινα χρέη προς το Δημόσιο 2 δισ. μέσα σε ένα μόνο μήνα

Μέσα σε ένα μόνο μήνα, τον Ιούλιο, τα κόκκινα (ληξιπρόθεσμα) χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, από τα 5,475 δισ. ευρώ τον Ιούνιο στα 7,483 δισ. ευρώ. Η συγκυρία της μεγάλης αύξησης δεν είναι τυχαία αφού οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν μόνο φορολογικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα, τα χρέη προς το Δημόσιο λόγω επιβληθέντων φόρων αυξήθηκαν στα 5,723 δισ. ευρώ έναντι 4,282 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Έτσι, συνολικά οι παλαιές και οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Ιούλιο ανήλθαν στα 97,35 δισ. ευρώ.

Μείωση όμως παρουσίασαν οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, που ανήλθαν τον Ιούλιο σε 89,782 δισ. ευρώ έναντι 90,168 δισ. ευρώ. Η μείωση οφείλεται στα προγράμματα ρύθμισης οφειλών που εφαρμόστηκαν.

Σημειώνεται, ότι η εξέλιξη τον Ιούλιο αποδίδεται στο γεγονός ότι ένα μέρος από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος δεν εξοφλήθηκε τον συγκεκριμένο μήνα, με αποτέλεσμα να εμφανισθεί ώς ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτό το φαινόμενο, που είχε παρατηρηθεί και πέρυσι, θα εξομαλυνθεί πλήρως με τη δεύτερη δόση του Σεπτεμβρίου. Αυτό είχε συμβεί και πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών τον Ιούλιο ανήλθε σε 3.978.127, παρουσιάζοντας αύξηση από τα 3.805.423 που ήταν τον Ιούνιο.

Αντιμέτωποι με υποχρεωτικές κατασχέσεις επιπλέον 70.000 φορολογούμενοι

Οι οφειλέτες, στους οποίους δύναται να εφαρμοσθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν τον Ιούλιο σε 1.678.160 έναντι 1.608.263 τον Ιούνιο. Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν τον Ιούλιο σε 971.429 έναντι 951.114. Το ποσοστό των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα ανέρχονταν τον Ιούλιο σε 57,89% έναντι 59,15% τον Ιούνιο.

Γιατί αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Οι οφειλές πέντε πτωχευμένων επιχειρήσεων συνέβαλαν σημαντικά στο να αυξηθούν τον Ιούλιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από το 1,5 δισ. ευρώ που ήταν η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο από φορολογικές οφειλές τον Ιούλιο, τα 700 εκατομμύρια ευρώ αφορούν οφειλές πέντε πτωχευμένων επιχειρήσεων που για συγκυριακούς λόγους έγιναν ληξιπρόθεσμες τον ίδιο μήνα. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κινήθηκε στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών.