Ποια σημεία να προσέχετε όταν αγοράζετε σχολικά είδη

Ποια σημεία να προσέχετε όταν αγοράζετε σχολικά είδη

Αύριο το πρώτο κουδούνι της χρονιάς για 1.000.000 μαθητές

Πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς για 1.000.000 μαθητές αύριο, 11 Σεπτεμβρίου. Η εβδομάδα που ξεκινά αύριο είναι αυτή που η αγορά σχολικών ειδών βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Ένα από τα – κοινά- μυστικά είναι να μην αφήσετε τις αγορές αυτές για την τελευταία στιγμή, ώστε να προλάβετε να κάνετε έρευνα αγοράς και να συγκρίνετε τιμές.

Επίσης, πριν βγείτε στα μαγαζιά, θα πρέπει να φτιάξετε μια αναλυτική λίστα με όσα θα χρειαστεί το παιδί, για να αποφύγετε περιττές αγορές.

Μην ξεχνάτε βεβαίως ότι για κάποια είδη, που δεν είναι τα βασικά, όπως τα τετράδια ή η σάκα, θα πρέπει να περιμένετε να ξεκινήσει η χρονιά ώστε τα παιδιά να πάρουν οδηγίες από τους δασκάλους ή τους καθηγητές για το τι θα χρειαστούν για κάποια συγκεκριμένα μαθήματα (πχ για το μάθημα των Καλλιτεχνικών).

Εκτός από την τιμή, βεβαίως, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα και την ποιότητα των προϊόντων αυτών. Στο εμπόριο κυκλοφορούν χιλιάδες προϊόντα με επιβλαβείς ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν, να βλάψουν την υγεία των μαθητών, όπως χρώματα, μολύβια, γόμες.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους γονείς

  • Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν, με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες, που μυρίζουν, σα φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.
  • Συχνά, αποσύρονται, από την κυκλοφορία, σχολικά είδη, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Βρίσκουμε π.χ. στην αγορά σβηστήρες, που μοιάζουν με φράουλες, που απαγορεύεται να κυκλοφορούν, γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις. Τα προϊόντα, που αποσύρονται, καταγράφονται, στο σύστημα RAPEX, κάνοντας κλικ στο «Άλλα προϊόντα». Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε, συχνά, το σύστημα αυτό, για να ενημερωνόμαστε, για τα προϊόντα, που αποσύρονται, ώστε να προστατεύουμε τα παιδιά μας.
  • Επειδή κάποια σχολικά είδη, π.χ. παγουράκια κ.λπ., έρχονται, σε επαφή, με τρόφιμα, βεβαιωθείτε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας. 
  • Επίσης, τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται, με σχολικά είδη, που ζυγίζουν, πάνω από το 1/10 του βάρους τους.

Για να μην κοστίσει ακριβά ο σχολικός... εξοπλισμός

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζει τη σημασία που έχει η έρευνα αγοράς. «Θα πρέπει να ψάξουν, να ερευνήσουν τι ακριβώς χρειάζεται το παιδί τους και βέβαια να κάνουν την έρευνα, έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως δεν θα αγοράσουν στο διπλάσιο ή ακόμη και στο τριπλάσιο ένα τετράδιο, μια σάκα ή οποιοδήποτε βοήθημα από το πρώτο κατάστημα το οποίο θα συναντήσουν. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πληθώρα προϊόντων».

Όποτε κι αν αρχίσουν οι γονείς την «εξόρμηση» στα καταστήματα για τα σχολικά είδη θα πρέπει να αποφύγουν το σύνηθες λάθος. Όπως επισημαίνει ο κ. Λεχουρίτης «να μην κάνουν έρευνα εκ των υστέρων, καθώς καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες για διαφορά τιμών. Ότι αγόρασαν ένα προϊόν σε μια συγκεκριμένη τιμή και την επόμενη μέρα το βλέπουν φθηνότερα. Γι αυτό και συστήνουμε πρώτα να γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν και χρειάζονται να αγοράσουν κι έπειτα να το ψάξουν σε καταστήματα και βιβλιοπωλεία για να επιλέξουν το καλύτερο και φθηνότερο».