Πώς θα επαναλειτουργούν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις

Πώς θα επαναλειτουργούν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις

Συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου

Νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει σε εγκαταλελειμμένες, πτωχευμένες και υπό πτώχευση επιχειρήσεις να λειτουργούν και πάλι θα καταρτίσει η κυβέρνηση. Σήμερα αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και με αναπτυξιακό προσανατολισμό θεσμικού πλαισίου προκειμένου να μπουν και πάλι σε λειτουργία χρεοκοπημένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το μέχρι τώρα σχεδιασμό, το νέο νομικό πλαίσιο που θα παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αναλάβουν επιχειρήσεις που βρίσκονται σε προ-πτωχευτικό ή πτωχευτικό στάδιο, ή έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Στόχος είναι η ανάπτυξη κοινωνικών-συνεταιριστικών εγχειρημάτων να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη αναπτυχθεί διάλογος με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μέσω της τεχνικής βοήθειας εξετάζεται η ευρωπαϊκή εμπειρία και οι πρακτικές που ισχύουν σε διάφορες χώρες.

Ο στόχος που τέθηκε είναι οι προπαρασκευαστικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους ώστε από τις αρχές του 2018 να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στην Ομάδα Εργασίας, θα μετάσχουν τα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρου Κοντονή, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνιας Αντωνοπούλου, του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, του συντονιστή του ΚΥΣΟΙΠ Δημήτρη Κοντοφάκα, του συντονιστή του ΚΥΣΚΟΙΠ Γιάννη Ευσταθόπουλου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των αρμόδιων υπουργείων.