Νέα εστία έντασης μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ για τις τράπεζες

Νέα εστία έντασης μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ για τις τράπεζες

Γιατί βγήκε κατά του ΔΝΤ ο Γιάννης Στουρνάρας

Ένας πραγματικός κίνδυνος για την έκβαση της τρίτης αξιολόγησης είναι η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) των 4 μεγάλων ελληνικών τραπεζών στις αρχές του 2018, πριν από τα stress tests. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ, οι 4 ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ, προκειμένου να πιέσει τους Ευρωπαίους να «κουρέψουν» το ελληνικό χρέος, επιστρατεύει όλα τα μέσα. Η σύγκρουση ΔΝΤ-Ευρωπαίων, που προκάλεσε καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης, μπορεί να επιβραδύνει καθοριστικά και την τρίτη.

Διότι ο εξονυχιστικός έλεγχος ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών (AQR) είναι μια εξαιρετικά κοπιαστική και χρονοβόρος διαδικασία. Αν γίνει, πρακτικά θα σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2018, όταν η χώρα θα πρέπει να βγαίνει στις αγορές, οι τράπεζες θα ασχολούνται μόνο με αυτόν τον έλεγχο, που τα αποτελέσματά του θα εκκρεμούν και, ως εκ τούτου, μια τεράστια αβεβαιότητα θα στέλνει αρνητικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές.

Σε αυτό το κλίμα εντάσσονται και οι δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν θέλει να φύγει, ας φύγει», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». «Δεν τους χρειαζόμαστε», πρόσθεσε κατά την εφημερίδα ο κ. Στουρνάρας.