Ο χρυσός έλκει τους επενδυτές και σημειώνει ρεκόρ έτους

Ο χρυσός έλκει τους επενδυτές και σημειώνει ρεκόρ έτους

Εξαιρετική η πορεία του στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης

Αντιδρώντας στις διεθνείς εντάσεις και την οικονομική αβεβαιότητα όλο και περισσότεροι επενδυτές στρέφονται στο ασφαλές λιμάνι του χρυσού. Την περασμένη εβδομάδα ο χρυσός ξεπέρασε τα 1.326 δολάρια ανά ουγγιά (31,1 γραμμάρια) σημειώνοντας ρεκόρ για την τρέχουσα χρονιά. Από τις αρχές του χρόνου η αξία του ευγενούς μετάλλου αυξήθηκε κατά 15% και όλα δείχνουν ότι η ανοδική πορεία του θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Ο Μπάρναμπας Γκαν από την Oversea-Chinese Banking Corp. στην Σιγκαπούρη εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού θα παραμένει για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα πάνω από τα 1.300 δολάρια, μιας και όπως λέει, δεν υπάρχουν ενδείξεις για γρήγορη επίλυση της κρίσης με την Βόρεια Κορέα. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο αναλυτής της γερμανικής Commerzbank Όιγκεν Βάινμπεργκ, ο οποίος πιστεύει ότι η ζήτηση για χρυσό θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα όσο συνεχίζεται σε υψηλούς ρυθμούς η κόντρα Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον.

Στις ΗΠΑ επικρατεί παράλληλα οικονομική αβεβαιότητα. Τέλη Σεπτεμβρίου το χρέος της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου αναμένεται να φθάσει στο ανώτατο όριο που έχει θέσει το Αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Όιγκεν Βάινμπεργκ εκτιμά ότι αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Κογκρέσο δεν ανεβάσει για μια ακόμα φορά το όριο του χρέους, τότε ενδέχεται κάποιες αμερικανικές υπηρεσίες να βάλουν προσωρινά λουκέτο, μιας και το δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις δαπάνες τους.

Στην αυξημένη ζήτηση για χρυσό συμβάλλει και το σχετικά αδύναμο δολάριο. Όσο μειώνεται η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου και άλλων νομισμάτων, τόσο φθηνότερος γίνεται ο χρυσός για επενδυτές στο εξωτερικό. Ως γνωστόν βέβαια το ευγενές μέταλλο δεν αποδίδει τόκους ή μερίσματα.

Έλκει ωστόσο τους επενδυτές «υποσχόμενο» ασφάλεια και άνοδο αξίας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν διάφορες δυνατότητες επένδυσης σε χρυσό, αγοράζοντας νομίσματα και ράβδους ή χρεόγραφα που αποτυπώνουν την τιμή του χρυσού.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 η ζήτηση για χρυσό παγκοσμίως ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία της World Gold Council οι επενδυτές, η βιομηχανία κοσμήματος, οι επιχειρήσεις τεχνολογίας και οι κεντρικές τράπεζες προμηθεύτηκαν συνολικά 2.004 τόνους, 14% λιγότερο από ό,τι το 2016. Παρά την εξαιρετική πορεία του χρυσού στις διεθνείς χρηματαγορές πάντως, η τιμή ανά ουγγιά απέχει ακόμα πολύ από την τιμή ρεκόρ των 1.900 δολαρίων το 2011.