«Ναι» από το Ευρωκοινοβούλιο στη εξαίρεση των κονδυλίων για την ανεργία

«Ναι» από το Ευρωκοινοβούλιο στη εξαίρεση των κονδυλίων για την ανεργία

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας ζήτησε τα κονδύλια αυτά να μην υπολογίζονται σε έλλειμμα και χρέος

Πράσινο φως έδωσε η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου στην πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία ζήτησε τα κρατικά κονδύλια που θα διατίθενται για την καταπολέμηση της ανεργίας, να μην προσμετρώνται στο έλλειμμα και το χρέος της χώρας.

Η αρμόδια υπουργός πρότεινε, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος μέρους των κονδυλίων που διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς οι παρεμβάσεις για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας συνιστούν επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Η κ. Αντωνοπούλου ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, Τόμας Χέντελ, και επικαλούμενοι τα όσα ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μάλιστα, στο αίτημα προβλέπονται πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης ακόμη κι από πηγές εκτός ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ελληνική πρόταση στηρίζουν ακόμη τα ομότιμα υπουργεία του Λουξεμβούργου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας.

Αναλυτικότερα, η πρόταση προβλέπει:

  • Εξαίρεση των δαπανών ενίσχυσης της απασχόλησης από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους κατά το Σύμφωνο Σταθερότητας,
  • Επέκταση των πόρων που μπορούν να διατεθούν από το Πακέτο Γιούνκερ (Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) για δράσεις υποστήριξης των ανέργων και,
  • Εξεύρεση πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και από πηγές εκτός των ορίων της Ε.Ε.

Μετά το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο της ΕΕ, η πρόταση θα τεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο το θέμα να ενταχθεί στο πλαίσιο της πρότασης για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.