Μηδέν επιστροφή για ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστάνε στα Ταμεία

Μηδέν επιστροφή για ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστάνε στα Ταμεία

Οι επιστροφές θα συμψηφίζονται με τις οφειλές

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε εισφορές στα ασφαλιστικά Ταμεία δεν πρόκειται να λάβουν καμία επιστροφή, αφού η όποια επιστροφή θα λάμβαναν θα συμψηφιστεί με τα χρέη τους.

Σύμφωνα με το ευρύτερο σενάριο που εξέταζε το οικονομικό επιτελείο, ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι δεν θα λαμβάνουν επιστροφές αλλά αυτές θα συμψηφίζονται ακόμη και με μελλοντικούς φόρους.

Στο ίδιο μοτίβο, όσοι έχουν ήδη οφειλές προς τα Ταμεία, ακόμη και αν το 2016 δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, δεν πρόκειται να λάβουν επιστροφή.

Για την ώρα πάντως, όσοι δεν χρωστούν εισφορές, θα λάβουν την επιστροφή που δικαιούνται (εφόσον δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016). Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι αν η επιστροφή θα γίνει υπό μορφή χαμηλότερων εισφορών.

Όπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε στη Βουλή, και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, «στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων, προκειμένου να προσδιοριστεί ότι πρόκειται για πράγματι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές και ότι δεν υπάρχουν χρέη προς τον φορέα, είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί διαδικασία της εκκαθάρισης. Κατόπιν αυτής, αν στο τέλος του έτους, προκύπτει ότι τα παραπάνω πρόσωπα έχουν καταβάλλει επιπλέον εισφορές και εφόσον δεν έχουν οφειλές, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται».

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν μεγαλύτερες και ποιοι μικρότερες εισφορές

Μέχρι τώρα, οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν στα Ταμεία οι ελεύθεροι επαγγελματίες (από 1η Ιανουαρίου 2017), υπολογίζονται με βάση το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν το 2015.

Από τον Οκτώβριο, θα γίνει ο επανυπολογισμός των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση τα εισοδήματα του 2016.

  • Έτσι, όσοι δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, θα δουν τις εισφορές τους στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ να αυξάνονται.
  • Ενώ όσοι δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016, τότε θα πληρώνουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές.