Τι αλλαγές φέρνει στις συντάξεις το πολυνομοσχέδιο Αχτσιόγλου

Τι αλλαγές φέρνει στις συντάξεις το πολυνομοσχέδιο Αχτσιόγλου

Ποιες μειώσεις έρχονται στις επικουρικές – Πώς θα υπολογίζεται η εθνική σύνταξη

Εκτός από τα εργασιακά, σημαντικές ανατροπές περιέχει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που κατέθεσε χθες στη Βουλή η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου και για τις συντάξεις.

Στο ν/σ περιέχονται διατάξεις που ορίζουν τον νέο τρόπο υπολογισμού της εθνικής σύνταξης ενώ μαχαίρι μπαίνει και στις επικουρικές συντάξεις.

Ειδικότερα,

- Για τις επικουρικές συντάξεις

Μειώσεις έως και 35% αναμένεται να δουν όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Σύμφωνα με το ν/σ, το μέρος της σύνταξης που θα αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης που είχε ο εργαζόμενος μέχρι και τις 31/12/2014, θα υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης του 0,45% κατ' έτος ασφάλισης, που αντιστοιχεί σε ποσοστό επί των συνταξίμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου που παρακρατήθηκαν ως εισφορές για επικουρική ασφάλιση αντί των αποδοχών που υπολογίζονται για την έκδοση κύριας σύνταξης.

- Πώς θα υπολογίζεται η εθνική σύνταξη

Η μίνιμουμ εθνική σύνταξη είναι αυτή που δίδεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης.
Σε περιπτώσεις που ασφαλισμένος μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης, τότε η εθνική σύνταξη που θα παίρνει, δεν μπορεί να υπολείπεται αυτού του αντιστοιχεί στα 15 χρόνια ασφάλισης.

- Κύριες συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, αγροτών, φυλακισμένων, αναπήρων

Σύμφωνα με τους νέους νόμους, το συνολικό ακαθάριστο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ακαθάριστο ποσό των συντάξιμων αποδοχών.
Ο χρόνος αδείας άνευ αποδοχών προστίθεται στα συντάξιμα έτη του ασφαλισμένου, μέχρι ένα μήνα κατ΄ έτος, με την προϋπόθεση της καταβολής από τον εργαζόμενο των προβλεπομένων ασφαλιστικών εισφορών.

Στον κλάδο της κύριας ασφάλισης αγροτών, προβλέπεται χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και ο χρόνος που αναγνωρίζεται στην πρόσθετη ασφάλιση. Οι δικαιούχοι – ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν μηνιαία εισφορά 20% επί του 70% του προβλεπομένου, κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως αυτό διαμορφωνόταν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών, γίνεται για το χρονικό διάστημα ασφάλισης από το 2002 μέχρι την έναρξη καταβολής της σύνταξης. Στις περιπτώσεις που προκύπτει χρόνος ασφάλισης 5 ή 10 χρόνων (ανάλογα με τον χρόνο έναρξης καταβολής της σύνταξης), αναζητείται χρόνος ασφάλισης και πριν την 1/1/2002 και μέχρι τη συμπλήρωση 5 ή 10 ετών, κατά περίπτωση.

Το συνολικό ποσοστό της μείωσης της σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%.

Εάν ο συνταξιούχος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για οποιοδήποτε αδίκημα, η σύνταξη μεταβιβάζεται στους τυχόν δικαιούχους, σύμφωνα με τις διατάξεις για συνταξιοδότηση λόγω θανάτου.

Καταργείται η συμπερίληψη του επιδόματος θέσης ευθύνης στις συντάξιμες αποδοχές, μόνο για όσους έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου, όχι κατά αναπλήρωση ή ανάθεση, τουλάχιστον για μία διετία.

Το δικαίωμα στη σύνταξη είναι απαράγραπτο και τα οικονομικά αποτελέσματα που γεννώνται από την άσκηση του δικαιώματος αυτού ανατρέχουν στην ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο. Αυτό ισχύει για όσους αποχώρησαν από 13/5/2017 και έπειτα.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό διάστημα ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων των πρώην φορέων κοινωνικής ασφάλισης που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του έτους 2016 στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης 5 ή 10 ετών (ανάλογα με τον χρόνο έναρξης καταβολής της σύνταξης) από το 2002.

Οι γενικές και ειδικές διατάξεις που προβλέπουν διακοπή ή περικοπή της σύνταξης αναπηρίας ή της σύνταξης λόγω θανάτου και των προνοιακών ή άλλων επιδομάτων όταν ο δικαιούχος αναλαμβάνει εργασία ή αυταπασχολείται, δεν εφαρμόζονται στους δικαιούχους που πάσχουν από αναπηρία που οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής στέρησης.