Καλπάζει και στη Ρωσία ο κινέζικος γίγαντας παραγωγής παρμπρίζ

Καλπάζει και στη Ρωσία ο κινέζικος γίγαντας παραγωγής παρμπρίζ

Ο όμιλος Fuyao, κορυφαίος κατασκευαστής παραθύρων αυτοκινήτων σε όλον τον κόσμο

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν καθημερινά έναν αυξανόμενο αριθμό κινεζικών εμπορικών σημάτων στη γηραιά ήπειρο. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους κατασκευάζονται από Ρώσους που εργάζονται στον κινεζικό όμιλο Fuyao.

Ο όμιλος Fuyao, κορυφαίος κατασκευαστής παρμπρίζ και παραθύρων αυτοκινήτων σε όλον τον κόσμο, αυξάνει σταθερά την παραγωγή του στο θυγατρικό του εργοστάσιο στη Ρωσία, προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες απαιτήσεις των παγκόσμιων κατασκευαστών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

« Προσδοκούμε τα έσοδά μας από τις πωλήσεις να φτάσουν τα δισεκατομμύρια ρούβλια φέτος, ξεπερνώντας τις πωλήσεις του 2016», δήλωσε ο Σίε Τζί αντιπρόεδρος της Fuyao στη Ρωσία.

Η θυγατρική στη Ρωσία είναι το πρώτο εγχείρημα της Fuyao στο εξωτερικό με συνολική επένδυση περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ξεκίνησε την παραγωγή το 2013 με στόχο ετήσια παραγωγή 3 εκατ.αυτοκινήτων.

Περιτριγυρισμένο από καταπράσινα δέντρα, το συγκρότημα Fuyao των 130.000 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε ένα βιομηχανικό πάρκο στην περιοχή Καλούγκα, περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας. Στην περιοχή βρίσκεται και ένα τεράστιο εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, το οποίο προμηθεύεται σε μεγάλο βαθμό παρμπρίζ του Ομίλου Fuyao.

Στο τεράστιο εργαστάσιο του Fuyao οι ρώσοι εργαζόμενοι με την σκούρα μπλε στολή εργάζονται δίπλα στα κίτρινα βιομηχανικά ρομπότ στη γραμμή παραγωγής. Τα μεγάλα ανυψωτικά μηχανήματα μεταφέρουν με ταχείς ρυθμούς ξύλινα κιβώτια με παρμπρίζ από τη γραμμή παραγωγής στις νταλίκες που θα τα διοχετεύσουν στην αγορά.

«Αποφασίσαμε να επενδύσουμε στη Ρωσία επειδή εδώ η αγορά αυτοκινήτου είναι μεγάλη και μπορούμε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», λέει ο Σίε και προσθέτει οτι η Ρωσία ενδιαφέρεται για κινεζικές επενδύσεις και οι τοπικές αρχές είναι πάντα έτοιμες να βοηθήσουν τον Ομιλο Fuyao.

Η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνης-Ενας Δρόμος», καθώς και της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σανγκάης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στη Ρωσία υπερέβησαν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2016, διατηρώντας τη θέση της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής πηγής της Ρωσίας.

Ο Αλεξάντερ Φοκίν, διευθυντής εφοδιασμού του Ομίλου Fuyao στη Ρωσία, επισκέφθηκε το Πεκίνο, την Σανγκάη και την έδρα του ομίλου στην πόλη Φουκίνγκ της ανατολικής Κίνας, στη διάρκεια ενός ταξιδιού επαγγελματικής κατάρτισης.

« Εχω αρμονική συνεργασία με τους κινέζους συναδέλφους μου. Μου αρέσει να εργάζομαι στον Ομιλο Fuyao επειδή διαπιστώνω οτι μεγαλώνω παράλληλα με την εταιρία», λέει ο Φοκίν ο οποίος δουλεύει στην θυγατρική της Fuyao Ρωσία ήδη από τις πρώτες ημέρες εγκατάστασης του Ομίλου στη χώρα του.

Ο Φοκίν είναι ένας από τους Ρώσους υπαλλήλους που αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του εργατικού δυναμικού.

« Ο όμιλος Fuyao δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όταν προσλαμβάνει ανειδίκευτους εργαζόμενους. Δίνουμε όμως μεγάλη σημασία στην προσπάθεια να τους εκπαιδεύσουμε», λέει από την πλευρά του ο Σίε.

Σύμφωνα με τον Σίε ένας ανειδίκευτος εργαζόμενος θα μπορούσε να κερδίσει μηνιαιώς περίπου 30.000 ρούβλια (περισσότερα από 500 δολάρια), μισθό υψηλότερο από τον μέσο όρο των μισθών στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο Βλαντιμίρ Πανίστσεφ από το Ουζμπεκιστάν εργάζεται στον Ομιλο Fuyao στη Ρωσία εδώ και τέσσερα χρόνια. Ζει με τη σύζυγό του και τους δίδυμους γιους του στον κοιτώνα της εταιρείας, όπου χρειάζεται να πληρώνει μόνο τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

«Αγαπώ τη δουλειά μου και είμαι ευτυχισμένος εδώ», λέει χαρακτηριστικά.