Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ το 2018

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ το 2018

Η νέα βάση υπολογισμού θα οδηγήσει σε νέους συντελεστές

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, αναπροσαρμοσμένες στις τιμές της αγοράς, αναμένεται να έρθουν μέχρι τέλος του  έτους, φέρνοντας ανατροπές στους φόρους μεταβίβασης, δωρεών και κληρονομιών, αλλά και στον ΕΝΦΙΑ του 2018.

Όπως γράφει σε σημερινό ρεπορτάζ η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, το νέο «μοντέλο» του ΕΝΦΙΑ 2018 θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων 2,65 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς και ο φετινός ΕΝΦΙΑ ο οποίος όπως προκύπτει και από τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο TAXIS.

Το γεγονός φυσικά ότι και ο ΕΝΦΙΑ 2018 δεν μπορεί να αποκλίνει από τον εισπρακτικό μνημονιακό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ σημαίνει ότι η εξίσωση θα φέρει νέους συντελεστές ακόμη και κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το τεχνικό μνημόνιο που υπέγραψε με τους δανειστές η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ των άλλων, είτε αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου είτε διεύρυνση της φορολογικής βάσης ή συνδυασμό και των δυο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εισπράξεις του Δημοσίου θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα διαδραματίσει το πού θα διαμορφωθεί το ύψος των νέων τιμών υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.

Υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα τηρηθούν κατά γράμμα θα πρέπει έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 με βάση τις νέες φορολογητέες τιμές.

Στην περίπτωση φυσικά που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα 2,65 δισ. ευρώ, θα διευρυνθεί η φορολογητέα βάση του φόρου και οι συντελεστές υπολογισμού του θα προσαρμοστούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος των εσόδων και να διατηρηθεί ο φορολογικά ουδέτερος χαρακτήρα της μεταρρύθμισης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...