Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά όσους νοικιάζουν μέσω Airbnb

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά όσους νοικιάζουν μέσω Airbnb

Σε εξέλιξη η παραλαβή στοιχείων για ενοικιάσεις μέσω Διαδικτύου

Τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως η Airbnb άρχισε να αναζητά το υπουργείο Οικονομικών. Ηδη, οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει στοιχεία από τις διεθνείς πλατφόρμες για τα ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί σε αυτές.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τις διεθνείς πλατφόρμες για την αποστολή των στοιχείων προσθέτοντας ότι θα ενεργοποιηθούν οι εγκύκλιοι για την καταγραφή των ακινήτων στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Ετσι όπως είπε η υφυπουργός οι ιδιοκτήτες θα είναι νόμιμοι, θα δηλώνουν τα εισοδήματά τους και θα πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί.

Ο διαχειριστής του ακινήτου θα πρέπει να εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» το οποίο αναμένεται να «ανοίξει» εντός του Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε). O αριθμός εγγραφής στο Μητρώο υποχρεωτικά συνοδεύει την ανάρτηση του ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής. Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.

Φόρος με συντελεστή έως 45%

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν κατοικίες για σύντομο χρονικό διάστημα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το επόμενο έτος θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, από 12.000 έως 35.000 με 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%. Με αυτή την κλίμακα φορολογείται η εκμίσθωση των κατοικιών και η παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων.

Εφόσον ο εκμισθωτής προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, πχ. εστίαση και άλλα τότε οι υπηρεσίες αυτές φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστή από 22 έως και 45%.

Η φορολόγηση, όπως αναφέρθηκε, ισχύει από το φορολογικό έτος 2017 και θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2018.

Κυρώσεις και πρόστιμα

1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

2. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.

3. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

4. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της ψηφιακής πλατφόρμας στο αίτημα της Α.Α.Δ.Ε., σχετικά με την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας είναι απαραίτητη για ταυτοποίηση των διαχειριστών ακινήτων καθώς και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτές , επιβάλλονται πρόστιμα των 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με το εάν υπάρχει υποχρέωση τήρησης απλοποιημένων ή πλήρων λογιστικών προτύπων.

10
σχόλια
 1. avatar Dimitris

  Η ακίνητη περιουσία έχει φορολογηθεί στην ΄διαδρομή΄ αμέτρητες φορές. Φυσικά και όποιος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα να φορολογείται αλλά να υπάρχει ανταποδοτικότητα (υγεία,παιδεία,ασφάλιση, υποδομές κτλ) και να μην είναι καταχρηστική η φορολογία. Τα χαράτσια για παράδειγμα (τέλη ακίνητης περιουσίας) ποιά ανταποδοτικότητα έχουν;

 2. avatar GR

  Ο Αλέξης αποφάσιε με το «έτσι θέλω» να γίνει συνεταίρος του AirBnB.(facepalm).
  Νύχτα θα φύγετε κατσαπλιάδeς.

  1. avatar Manolis

   Νυχταααααα σ'λέω...

 3. avatar Αντώνης Καραγιάννης

  Ούτε σε 1000 χρονια δε θα βγάλουν ακρη... Ο τζαμπας ζει 😉

  1. avatar Aris

   Από τη στιγμή που βγάζεις χρήμα, να πληρώνεις και τον αντίστοιχο φόρο. Εκτός αν θεωρείς τον εαυτό σου έξυπνο και τους άλλους που πληρώνουν φόρο εισοδήματος κορόϊδα.

 4. avatar jorjito

  Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι τζαμπατζήδες

  1. avatar George56

   Γίστί να μην πληρώνουμε φόρο αφού έχουμε έσοδα;;;

  2. avatar Stayros. A

   Δεν ειναι τζαμπατζηδες φίλε μου. Οι περισσότεροι τα νοικιάζουν για να βγάζουν τα χαράτσια που τους φόρτωσε το κράτος.

   1. avatar jorgito

    Όποιος διατηρεί την οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία καρπώνεται το οποιοδήποτε ποσό οφείλει να αποδίδει στο δημόσιο τον ανάλογο φόρο. Όποιος δεν δηλώνει την οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία επωφελείται, δεν εκδίδει παραστατικά και δεν αποδίδει τον ανάλογο φόρο είναι τσαμπατζής (για να μην πω τίποτα χειρότερο και πιο αληθινό). Όλοι αυτοί φίλε μου κλέβουν από σένα κι από μένα και δεν το παίρνουμε χαμπάρι γιατί λέμε: "Καλά κάνει. Αφού τον κλέβουν, κλέβει κι αυτός". Αν εσύ δέχεσαι να σε κλέβουν δημόσιο και ιδιώτες με γειά σου με χαρά σου.

   2. avatar Κατσαπλιάς

    τα χαράτσια που πληρώνουμε γιατί κάποιοι δεν φορολογούνται

Παρακαλούμε περιμένετε ...