Οι δικαιολογίες που λένε οι μαγαζάτορες για να μη χρησιμοποιούν POS

Οι δικαιολογίες που λένε οι μαγαζάτορες για να μη χρησιμοποιούν POS

Τα πολλαπλά οφέλη που έχουν οι επιχειρηματίες από τις συναλλαγές με μετρητά

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την τελική διορία για την υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών POS, για πληρωμές με πλαστικό χρήμα και πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που βρίσκουν κάθε είδους δικαιολογίες προκειμένου να δέχονται μόνον μετρητά από τους πελάτες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρηματίας από την Κρήτη, που αν και είχε σήμα ότι δέχεται πληρωμές με POS, είπε στους πελάτες του ότι είχε χαλάσει, προκειμένου να μη δεχτεί πληρωμή με κάρτα. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση.

Στα τουριστικά μέρη, ειδικά, οι δικαιολογίες από τους μαγαζάτορες για να μην χρησιμοποιήσουν POS, είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Στις Σποράδες, η πιο συχνή δικαιολογία είναι «έχουμε κάνει αίτηση στην τράπεζα για το μηχάνημα, αλλά δεν το έχουμε ακόμη παραλάβει».

Άλλη συχνή δικαιολογία είναι ότι υπήρξαν προβλήματα και παράπονα «από το πρώτο που εγκαταστήσαμε και έχουμε παραγγείλει άλλο» ή ότι η σύνδεση δεν λειτουργεί (δηλαδή το τερματικό υπάρχει αλλά δεν συνδέεται στο τηλεφωνικό δίκτυο).

Επίσης, συχνά οι καταστηματάρχες προτείνουν κάποια έκπτωση στους πελάτες σε περίπτωση που δεχτούν να κάνουν τα... στραβά μάτια και να πληρώσουν με μετρητά.

Τέλος υπάρχουν κι εκείνοι που ακόμη και όταν ο πελάτης πληρώσει με κάρτα, δεν του δίνουν νόμιμη απόδειξη. Ο εντοπισμός αυτών των περιπτώσεων δεν είναι ακόμη εύκολος αφού δεν υπάρχει η ηλεκτρονική δικλείδα διασταύρωσης της έκδοση αποδείξεων με τις χρεώσεις στα POS.

Τα οφέλη που έχουν οι επιχειρηματίες από τα μετρητά είναι πολλά. Ακόμη και στις περιπτώσεις που κάνουν έκπτωση στους πελάτες, η έκπτωση αυτή είναι απλώς μέρος ή και το σύνολο του ΦΠΑ που θα περιλαμβανόταν στην απόδειξη. Αυτό βεβαίως δεν έχει καμία ζημία για τον καταστηματάρχη αφού το ΦΠΑ είναι μετακυλιόμενη δαπάνη και παράλληλα δεν έχει επιβάρυνση για το φόρο εισοδήματος που θα είχε από τη συγκεκριμένη είσπραξη.

Επιπλέον, με τα μετρητά ο επιχειρηματίας μπορεί να αγοράσει προμήθειες, πρώτες ύλες κλπ χωρίς την έκδοση τιμολογίου, γλυτώνοντας έτσι το ΦΠΑ και από τους προμηθευτές τους.