Αναβαθμίζει το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος Fitch – Θετικό το outlook

Αναβαθμίζει το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος Fitch – Θετικό το outlook

Από «CCC» σε «Β-» αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας

Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από «CCC» σε «Β-» προχώρησε απόψε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, με το outlook να χαρακτηρίζεται μάλιστα θετικό.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, οι παράγοντες που αιτιολογούν την απόφαση αυτή είναι η αναμενόμενη σταθερή βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, στη βάση της απαρέγκλιτης συμμόρφωσης στους όρους του τρέχοντος προγράμματος και με δεδομένο τον μειωμένο κίνδυνο πολιτικής αστάθειας,η αναμενόμενη σταθερή οικονομική ανάπτυξη, καθώς και τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν έως το 2020.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης τονίζουν πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης περιορίζει τον κίνδυνο υπονόμευσης της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας από ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης ή από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά στο θετικό outlook, αυτό αποδίδεται στις προσδοκίες του Fitch ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς «παρατράγουδα», καθώς και ότι εντός του 2018 το Eurogroup θα προβεί σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.