Κινδυνεύει η «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ

Κινδυνεύει η «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η απόφαση - 19/10 τίθεται ξανά το Ελληνικό πρόβλημα

Κλειστά τα χαρτιά του αναμένεται να κρατήσει ο Μάριο Ντράγκι στην ομιλία του στο Τζάκσον Χολ την επόμενη εβδομάδα αναφορικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, φροντίζοντας να μη στείλει κάποιο νέο μήνυμα για την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως από Ελληνική πλευρά, στις 19 και 20 Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να σχηματίσει μια πρώτη σαφή εικόνα για τις διαθέσεις των εταίρων σε σχέση με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το πολυπόθητο πρόγραμμα  όμως φαίνεται πώς κινδυνεύει: Το Γερμανικό ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η απόφαση της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων έναντι δανεισμού είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ ξεπερνά την εντολή άσκησης νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τους γερμανούς δικαστές. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε τώρα να εξεταστεί η υπόθεση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι Γερμανοί δικαστές θα αποφασίσουν μετά την ετυμηγορία από το Λουξεμβούργο, γράφει η έγκυρη Suddeutsche Zeitung.

Το πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ ξεκίνησε το Μάρτιο του 2015 και θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ ήθελε να αποκτήσει δάνεια (των κρατών-μελών και των επιχειρήσεων) ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ, με στόχο να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομία. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ με αυτό τον τρόπο χρηματοδοτεί τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, κάτι που δεν επιτρέπεται. Η Bundesbank αναλαμβάνει ρίσκα για τα οποία δεν έχει αποφασίσει η ομοσπονδιακή Βουλή, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ακόμα και αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίσει ξανά υπέρ του προγράμματος, η γερμανική πίεση μπορεί να επιφέρει αυστηροποίηση των όρων και της ερμηνείας τους και να οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός του προγράμματος.