Καθυστερήσεις και μεγάλα εμπόδια στην τρίτη Αξιολόγηση

Καθυστερήσεις και μεγάλα εμπόδια στην τρίτη Αξιολόγηση

Οι Γερμανικές Εκλογές, το Δημόσιο και τα συνδικαλιστικά κυριαρχούν στην ατζέντα

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα παραμείνουν επιφυλακτικοί στην οποιανδήποτε πρωτοβουλία τους για το ελληνικό ζήτημα πριν από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

Η καγκελάριος πάντως που φαίνεται πώς θα ηγηθεί και της επόμενης κυβέρνησης, ξεκαθάρισε τα περιθώρια της πολιτικής της για το Ελληνικό χρέος. «Κούρεμα του ελληνικού χρέους με την κλασική έννοια αποκλείεται, αλλά μπορεί κανείς να συζητήσει για περαιτέρω ελαφρύνσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF) και το κοινό τηλεοπτικό πρόγραμμα Phoenix των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF. «Ούτε η υπερβολική επιείκεια βοηθά τις υπερχρεωμένες χώρες, γι' αυτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα τόσο σκληρά. Η χώρα δοκιμάστηκε πολύ», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη συνέντευξή της.

Εκτός όμως από το βραχνά του χρέους, υπάρχουν και άλλα σοβαρά εμπόδια για την ολοκλήρωση της τρίτης Αξιολόγησης. Ένα από τα εμπόδια στην προσπάθεια υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, στην οποία αντιτίθενται συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους δανειστές ότι θα περιορίσει σημαντικά τους δικαιούχους πολλών από τα υφιστάμενα κοινωνικά επιδόματα ώστε να εξοικονομήσει πόρους και να τους ανακατανείμει με πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε λιγότερους δικαιούχους. Η προσπάθεια υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων αυτών αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Στις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν περιλαμβάνεται και η νομοθέτηση διάταξης που θα προβλέπει ότι για να προκηρυχθεί απεργία θα απαιτείται πλέον η ψήφισή της από το 50% των μελών των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων. Η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να εγείρει σημαντικές αντιδράσεις - ιδίως στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.