Προειδοποίηση του ΔΝΤ για υπερβολικό χρέος της Κίνας

Προειδοποίηση του ΔΝΤ για υπερβολικό χρέος της Κίνας

Αποτέλεσμα της πιστωτικής επέκτασης που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα της χώρας

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαμορφώνοντας το μέσο ποσοστό στο 6,4% την περίοδο 2017-2020, από 6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Σημαντικό ρόλο στα παραπάνω έπαιξε τόσο η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος γουάν, όσο και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές.
Όμως, το Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση του χρέους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, στο 300% το 2022, ως αποτέλεσμα της πιστωτικής επέκτασης που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

Το ΔΝΤ αναμένει αυξημένη μεταβλητότητα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και επισημαίνει ότι το υπερβολικό χρέος δεν οδηγεί στην ανάπτυξη.
Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της χώρας επεκτάθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση, μένοντας αμετάβλητη από το πρώτο τρίμηνο, με τα αποτελέσματα να υπερβαίνουν τις προσδοκίες των αναλυτών για ανάπτυξη της τάξεως του 6,8%.
Οι ισχυρές εξαγωγές και η σταθερή κατανάλωση των κατοικιών βοήθησαν στην αντιστάθμιση της επιβράδυνσης των επενδύσεων, ενώ ενίσχυσαν και το στόχο της χώρας να επιτύχει ανάπτυξη της τάξεως του 6,5% για το σύνολο του έτους.