«Αιφνίδια» αύξηση του ρωσικού ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από χρόνια

«Αιφνίδια» αύξηση του ρωσικού ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από χρόνια

«Παρά τις κυρώσεις και την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, όπως δεν είχε συμβεί ποτέ τα προηγούμενα χρόνια», γράφει η FAZ

Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, στην Ρωσία παρατηρήθηκε αύξηση 2,5% του ΑΕΠ με βάση τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου σε ετήσια βάση.

Στο γεγονός αυτό αναφέρονται αρκετά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αύξηση αυτή δεν συνιστά και έξοδο από την οικονομική κρίση.

Η ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta», επισημαίνει, ότι η είδηση στην επίσημη σελίδα της Rostat (Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία) καταλαμβάνει μόνο μερικές γραμμές, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έμεινε απαρατήρητη για μερικά ξένα μέσα ενημέρωσης, Ως παράδειγμα επικαλείται μάλιστα την γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία γράφει ότι «παρά τις κυρώσεις και την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, όπως δεν είχε συμβεί ποτέ τα προηγούμενα χρόνια».

Ωστόσο οι ειδικοί αναλυτές, επισημαίνει η ρωσική εφημερίδα, εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για θριαμβολογίες, επειδή στην επιτυχή αυτή πορεία της ρωσικής οικονομίας το διάστημα αυτό συνέβαλε σημαντικά το πετρέλαιο. Μάλιστα ο αναλυτής Κιρίλ Γιακοβένκο, εκτιμά ότι δεν μπορεί να μιλάει κανείς αυτή τη στιγμή για έξοδο από την κρίση, θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να ειπωθεί μόνο όταν οι διαθέσεις έστω του 50% των Ρώσων πολιτών και των επιχειρηματιών θα μπορούν να χαρακτηρισθούν αισιόδοξες, όταν θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης, όταν η αγορά εργασίας θα παρουσιάζει έλλειμμα σε εργαζόμενους , όταν οι μισθοί ως συνέπεια του ελλείμματος αυτού θα αυξάνονται, όπως και θα εντείνεται ο ανταγωνισμός για ξεχωριστούς μάνατζερ, όπως συνέβαινε την περίοδο 2005-2007».

Την ίδια περίπου εκτίμηση διατυπώνει και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τρέχουσας Οικονομίας Νικήτα Ισάγιεφ, όταν λέει ότι μπορούμε να μιλήσουμε με πεποίθηση για έξοδο από την κρίση «μόνο όταν αρχίσουν να αυξάνονται τα πραγματικά εισοδήματα του κόσμου και ξεκινήσει o ευρείας κλίμακας εκσυγχρονισμός στους παραγωγικούς τομείς». Προς το παρόν επισημαίνει, η αύξηση αυτή του ΑΕΠ οφείλεται πρωτίστως στο ότι το πετρέλαιο έγινε πιο ακριβό, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην «αιφνίδια» αύξηση του ρωσικού ΑΕΠ αναφέρεται και η ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti, στο άρθρο της με τίτλο «Η ρωσική οικονομία συνεχίζει τις εκπλήξεις», αποδίδοντας την αιφνίδια αυτή αύξηση σε μεμονωμένους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το ακριβό πετρέλαιο και οι κρατικές προμήθειες.

Οι Ρώσοι πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (WCIOM), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα, θεωρούν σε ποσοστό 24% ότι στην παρούσα χρονική περίοδο τα πιο σημαντικά προβλήματα για την χώρα είναι οι χαμηλοί μισθοί και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η κατάσταση της οικονομίας (21%) και η κοινωνική πολιτική (18%). Τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του WCIOM, παραμένουν για τρίτο συνεχή μήνα, στην πρώτη θέση των ζητημάτων που απασχολούν τους ρώσους πολίτες.