Το μήνυμα που στέλνει το Κατάρ με τη μεταγραφή-ρεκόρ του Νεϊμάρ

Το μήνυμα που στέλνει το Κατάρ με τη μεταγραφή-ρεκόρ του Νεϊμάρ

Οι πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις ενός ιστορικού deal

Η μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν συνεχίζει να προκαλεί αίσθηση στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, όμως πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως εδώ δε μιλάμε για κάτι το οποίο περιορίζεται στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά για μία εξέλιξη με ευρύτερες οικονομικές, αλλά και πολιτικές προεκτάσεις.

Ως γνωστόν, η Παρί Σεν Ζερμέν ανήκει τα τελευταία πέντε χρόνια στην επενδυτική εταιρεία Qatar Sports Investments, η οποία ελέγχεται από το κράτος του Κατάρ. Πρόκειται για το «όχημα» μέσω του οποίου το Κατάρ επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσία του στον χώρο του αθλητισμού. Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και σε χώρους όπως ο πολιτισμός, η μόδα και τα ακίνητα, όμως ο τομέας του αθλητισμού φαίνεται πως έχει κεντρικό ρόλο στα σχέδια του Κατάρ, και αυτό το διαπιστώσαμε με τη «μάχη» που έδωσε η Ντόχα για να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022.

Υπό την καθοδήγηση της Qatar Sports Investments, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει εξελιχθεί από μία μάλλον μέτρια ευρωπαϊκή ομάδα σε έναν σύλλογο που πρωταγωνιστεί όλο και περισσότερο στο Champions League και πλέον μπορεί να κοντράρει στα ίσα «γίγαντες» όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Μπάγερν Μονάχου. Κάτι που φυσικά επετεύχθη με το... αζημίωτο, καθώς τα ποσά που έχει επενδύσει το Κατάρ στη γαλλική ομάδα για μεταγραφές, αλλά και για την ενίσχυση του brand που ονομάζεται «Παρί Σεν Ζερμέν» είναι τεράστια.

Και είναι τελικά αυτές οι επενδύσεις του Κατάρ που έφεραν τον Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς αν οι Παριζιάνοι δεν είχαν το πρεστίζ που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, ακόμα και τα πετροδόλαρα του Κατάρ δεν θα ήταν αρκετά για να πείσουν έναν σταρ του βεληνεκούς του Βραζιλιάνου άσου να αφήσει την Μπαρτσελόνα για χάρη τους.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως με την απόκτηση του Νεϊμάρ έναντι 222 εκατομμυρίων ευρώ (το συνολικό κόστος της μεταγραφής αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ), το Κατάρ πραγματοποιεί μία «επίδειξη δύναμης». Αφήνει το στίγμα του στο διεθνές ποδόσφαιρο, σε μία περίοδο που είναι αρκετά δύσκολη για τη χώρα, λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, κατηγορώντας την Ντόχα ότι υποθάλπτει και υποστηρίζει τρομοκράτες.

Με κινήσεις όπως η ηχηρή μεταγραφή του Νεϊμάρ, το Κατάρ ουσιαστικά στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο: ότι παρά τις κυρώσεις και τη δύσκολη διπλωματικά θέση στην οποία βρίσκεται, η ζωή συνεχίζεται και οι επενδύσεις της χώρας στο εξωτερικό εξελίσσονται απρόσκοπτα. Όσοι βλέπουν μόνο το καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι αυτής της μεταγραφής, μάλλον χάνουν το «δάσος» των πολιτικοοικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω της.