24 ομάδες ψάχνουν το… εισιτήριο των 100 εκατ. ευρώ για την Premier League

24 ομάδες ψάχνουν το… εισιτήριο των 100 εκατ. ευρώ για την Premier League

Στη σκιά της Premiership διεξάγεται και φέτος το πρωτάθλημα της Championship, που για πολλούς είναι εξίσου ενδιαφέρον

Είναι φυσικό τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάντα πάνω στην Premier League, με τα μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου και τους συλλόγους που ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια για να ενισχυθούν μεταγραφικά. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, η Football League, είναι εξίσου ενδιαφέρουσα.

Με 24 ομάδες να διεκδικούν την άνοδό τους στην Premier League (οι δύο πρώτες της βαθμολογίας ανεβαίνουν αυτόματα και οι ομάδες από την τρίτη έως και την έκτη θέση παίζουν μπαράζ ανόδου για να αναδειχθεί η τρίτη ομάδα που θα ανέβει), η μάχη είναι μεγάλη, και το διακύβευμα ακόμα μεγαλύτερο: ο κάθε σύλλογος που θα κερδίσει την άνοδό του στην Premier League έχει εξασφαλισμένα έσοδα ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, ακόμα και αν τερματίσει την επόμενη χρονιά στην τελευταία θέση της κορυφαίας κατηγορίας. Έσοδα που φυσικά μία ομάδα της Championship δεν μπορεί ούτε να... ονειρευτεί.

Για το λόγο αυτό, οι διοικήσεις πολλών ομάδων «σπρώχνουν» μεγάλα ποσά για να ενισχύσουν το ρόστερ τους, ώστε να έχουν καλύτερες πιθανότητες να πλασαριστούν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και να πάρουν το χρυσό «εισιτήριο» για την Premiership.

Πρώτη και καλύτερη, η Μίντλεσμπρο, που μετά τον περσινό της υποβιβασμό θέλει πάση θυσία να επιστρέψει στα «σαλόνια» της Αγγλίας, έχοντας δαπανήσει περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει παίκτες όπως οι Μπριτ Ασομπαλονγκά και Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ. Ήδη οι bookmakers δίνουν τη Μίντλεσμπρο ως πρώτο φαβορί για την άνοδο.

Το δεύτερο φαβορί είναι μία άλλη ιστορική αγγλική ομάδα, η Άστον Βίλα, που έκανε την υπέρβαση αποκτώντας τον πολύπειρο στόπερ της Τσέλσι Τζον Τέρι, πάνω στον οποίο στηρίζει τις ελπίδες της για μία καλή πορεία φέτος στην Championship.

Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει από τα φαβορί τη Γουλβς, την ομάδα που προπονεί ο πρώην τεχνικός της Πόρτο Νούνο Εσπίριτο Σάντο, και η οποία έκανε πρόσφατα την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της, δίνοντας κοντά στα 18 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του Ρούμπεν Νέβες.

Από την άλλη, υπάρχει η Χαλ, με προπονητή τον άλλοτε τεχνικό της εθνικής ομάδας της Ρωσίας Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τις καλές του σχέσεις με τον ισχυρό άνδρα της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έχει φέρει στην ομάδα ως δανεικούς δύο πολλά υποσχόμενους παίκτες των «Μπλε», τους Όλα Αϊνα και Μάικλ Χέκτορ.

Όμως δεν είναι πάντα οι ομάδες που πληρώνουν αδρά αυτές που κερδίζουν την πολυπόθητη άνοδο. Το απέδειξε περίτρανα πέρυσι η Χάντερσφιλντ, που φέτος θα αγωνίζεται στην Premier League, έχοντας κερδίσει την άνοδό της μέσω της διαδικασίας των μπαράζ, διαψεύδοντας τους πάντες και χωρίς να κάνει «φανταχτερές» μεταγραφές.

Έτσι, ομάδες με «βαριά» φανέλα που δεν έχουν κάνει ηχηρές μεταγραφές, όπως η Φούλαμ, η Λιντς και η Ντέρμπι, θεωρούνται επίσης υποψήφιες για ένα από τα εισιτήρια που οδηγούν στην Premiership.