Oι μνηστήρες και το στοίχημα για την επόμενη μέρα στην AVIS

Oι μνηστήρες και το στοίχημα για την επόμενη μέρα στην AVIS

Πώς διαγράφεται το τοπίο για την ισχυρότερη εταιρεία του κλάδου των μισθώσεων αυτοκινήτων

Δύο ισχυροί παίκτες θα ξιφουλκίσουν για την εξαγορά του 100% της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Avis στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί η Τράπεζα Πειραιώς με σύμβουλο τη Citigroup.

Γι' αυτό το σκοπό, την Παρασκευή που πέρασε υποβλήθηκαν δύο δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Από το Virtus South European Fund του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού και από το αμερικανικό private equity fund Fortress.

Η αρχική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ήταν η 17η Ιουλίου, αλλά ο όμιλος Olympia (Sunlight, Play, Public, Westnet κ.ά.) ζήτησε παράταση για να μελετήσει τα στοιχεία του διαγωνισμού, η οποία δόθηκε από την Πειραιώς.

Η Εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο µίσθωσης οχηµάτων και έχει δύο κύριες δραστηριότητες: τις βραχυχρόνιες και µακροχρόνιες µισθώσεις, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται ενεργά και στις πωλήσεις των µεταχειρισµένων οχηµάτων.

Οι βραχυχρόνιες µισθώσεις απευθύνονται προς ιδιώτες και εταιρείες για κάλυψη περιστασιακών αναγκών τους για µικρά χρονικά διαστήµατα. Σημειώνεται ότι ο κλάδος παρουσιάζει έντονη εποχικότητα λόγω της αυξηµένης ζήτησης για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι βραχυχρόνιες µισθώσεις εξυπηρετούνται από ένα πανελλαδικό δίκτυο 77 σταθµών µίσθωσης εκ των οποίων οι 45 ανήκουν στην Εταιρεία και οι υπόλοιποι 32 έχουν δοθεί σε αντιπροσώπους. Η µακροχρόνια µίσθωση απευθύνεται σε εταιρείες και επαγγελµατίες για κάλυψη µακροχρόνιων αναγκών.

Η AVIS σε αριθμούς
Κύκλος εργασιών
2016: 163 εκατ. ευρώ
2015: 152 εκατ. ευρώ
Κέρδη προ φόρων
2016: 19 εκατ. ευρώ
2015: 13,6 εκατ. ευρώ
Καθαρά κέρδη
2016: 10,7 εκατ. ευρώ
2015: 5 εκατ. ευρώ

Οι προοπτικές της για το 2017

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της εταιρείας αναφορικά με τις μακροχρόνιες μισθώσεις το 2017 αναµένεται σταθεροποίηση ή µικρή αύξηση της αγοράς αναφορικά µε τον αριθµό των ενοικιαζόµενων οχηµάτων. Η AVIS εκτιμά ότι σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση της αγοράς θα έχουν τα αποτελέσµατα της διαχείρισης του νέου φορολογικού νοµοσχεδίου από την πλευρά
των εταιρειών που χρησιµοποιούν τις µακροχρόνιες ενοικιάσεις.

Όσον αφορά στην Εταιρεία, το πρόγραµµα µακροπρόθεσµων επενδύσεων στις βασικές της υποδοµές,
όπως το πρόγραµµα one-roof HQ, που ήταν αναγκαίο για την υποστήριξη της αναδιοργάνωσής της και περιλάµβανε µεταξύ άλλων την µεταστέγαση υπηρεσιών της σε γειτονικό κτίριο στο Χαλάνδρι και την πλήρη ανακαίνιση της έδρας, καθώς και των νέων σταθµών διαχείρισης στόλου στην Κρήτη και την Παιανία, µε στόχο τον περαιτέρω έλεγχο του λειτουργικού κόστους, συνεχίστηκε το 2016 και
ολοκληρώνεται το 1ο εξάµηνο του 2017.

Ο πόλεμος τιμών στην αγορά

Με στόχο την ανταπόκριση στον υψηλό ανταγωνισμό η αναδιάρθρωση της δομής της ξεκίνησε το 2016 και συνεχίζεται στο 2017, ενώ όπως επισημαίνεται ο ανταγωνισμός έχει πλέον περάσει σε πόλεµο τιµών και συνεχών ανακατατάξεων σε επίπεδο πελατών, στελεχών και δοµών. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία στοχεύει στη συνεχή βελτίωση των προσφερόµενων υπηρεσιών, την παροχή ανταγωνιστικότερων τιµών προς τους πελάτες των µακροχρονίων µισθώσεων και την ενίσχυση της πιστότητας (loyalty) τόσο των πελατών της, µέσω προγραµµάτων cross-sales, όσο
και των στελεχών και του προσωπικού της, µέσω ανταγωνιστικών προγραµµάτων ανταµοιβής της
απόδοσης µε µεσο-µακροπρόθεσµο χαρακτήρα (targeted pension plans), βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος και ενίσχυσης της εταιρικής κουλτούρας.

Η εκτίμηση για την επόμενη μέρα της εξαγοράς

Με την ολοκλήρωση της πώλησης η AVIS προβλέπει ότι θα βρεθεί σε ακόμα πιο ισχυρή θέση, δίνοντάς της τα συστατικά για την σταθεροποίηση και βελτίωση της ήδη ενισχυμένης οικονοµικής της κατάστασης, αλλά και τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην αγορά.

 

Σχετικά Tags
AVIS