Περιζήτητο στην «γκρίζα αγορά» το ελληνικό ομόλογο

Περιζήτητο στην «γκρίζα αγορά» το ελληνικό ομόλογο

Ξαφνική αλλαγή στάσης απέναντι στους ελληνικούς τίτλους διαπιστώνουν οι Financial Times

Το νέο ελληνικό ομόλογο είναι ήδη το πέμπτο πιο «δημοφιλές» όσον αφορά στη ζήτηση μεταξύ των κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων στη λεγόμενη «γκρίζα αγορά», όπου οι επενδυτές μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν ομόλογα προτού αυτά εκδοθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με στοιχεία της Trax, θυγατρικής της MarketAxess, που επικαλούνται οι Financial Times, την Τετάρτη άλλαξαν χέρια ομόλογα αξίας 160 εκατομμυρίων ευρώ, από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα από την έκδοση, αν και η επίσημη διαπραγμάτευση των τίτλων πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου. Πρόκειται για μια ξαφνική αλλαγή στάσης απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι συνήθως διακρίνονται για την χαμηλή εμπορευσιμότητα τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 44% του ποσού της έκδοσης προέρχεται από Αμερικανούς επενδυτές, το 26% από τη Βρετανία, το 14% από την Ελλάδα και το 7% από τη Γαλλία, ενώ από το σύνολο των αγοραστών το 36% ήταν hedge funds.

Πάντως, αν και η απόδοση του ομολόγου ήταν χαμηλότερη από αυτήν της τελευταίας έκδοσης του 2014, η ζήτηση ήταν χαμηλότερη, αντανακλώντας σύμφωνα με τους FT τις ανησυχίες των επενδυτών για το ελληνικό χρέος και τους φόβους τους ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν θα δώσουν επαρκή ελάφρυνση χρέους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.