Πόσα δίνει η Ρεάλ για τον Εμπαπέ

Πόσα δίνει η Ρεάλ για τον Εμπαπέ

Μια μεταγραφή που προκαλεί παγκόσμια οικονομική αίσθηση

Το ότι τα οικονομικά δεδομένα στο ποδόσφαιρο έχουν «ξεφύγει» είναι πια φανερό. Αν η μεταγραφή του Πολ Πογκμπά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2016 είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς ήταν η πρώτη που ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, η μεταγραφή που φέρεται να ετοιμάζει η Ρεάλ Μαδρίτης θα προκαλέσει… πάταγο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς αθλητικού Τύπου, η Ρεάλ είναι έτοιμη να δώσει το εξωφρενικό ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ για να κάνει δικό της, όχι κάποιον μεγάλο σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά έναν 18χρονο που έχει αγωνιστεί μόλις μία σεζόν σε επαγγελματικό επίπεδο!

Ο λόγος για τον Κιλιάν Εμπαπέ, τον Γάλλο επιθετικό της Μονακό που έκανε πολύ καλές εμφανίσεις πέρυσι στην παρθενική του χρονιά με την ομάδα του πριγκιπάτου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων συλλόγων της Αγγλίας και της Ισπανίας.

Βέβαια, η Μονακό άκουγε τις «σειρήνες» να ηχούν και από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία διάθεση να πουλήσει το νέο αστέρι της, όμως το ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ (160 εκατ. ευρώ + 20 ακόμα υπό όρους, σύμφωνα με την ισπανική Marca) ίσως να τη βάλει σε πειρασμό. Αν και επισήμως η ομάδα απορρίπτει τα δημοσιεύματα ως αναληθή, στη Μαδρίτη φαίνεται να επικρατεί αισιοδοξία ότι το deal θα κλείσει με επιτυχία.

Το θέμα όμως είναι αν υπάρχει λογική σε μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Ρεάλ Μαδρίτης. Μιλάμε για ένα ποσό που ρεαλιστικά δεν μπορεί να αποσβεσθεί έτσι απλά, και προκαλεί ερωτηματικά για το πώς λειτουργούν σήμερα οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, αλλά και για το πώς κοστολογείται ένας ποδοσφαιριστής: ποια είναι η πραγματική αξία του, ποια είναι η υπεραξία του και μέχρι ποιο βαθμό αξίζει να «αδειάσει» μια ομάδα τα ταμεία της για να αποκτήσει έναν και μόνο παίκτη.

Είναι πάντως γεγονός ότι η Ρεάλ Μαδρίτης φέτος έχει εισπράξει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ από αποχωρήσεις παικτών της, κυρίως από τις μεταγραφές του Μοράτα στην Τσέλσι και του Ντανίλο στη Μάντσεστερ Σίτι, και ήταν αναμενόμενο ότι θα προχωρήσει σε κάποια δυνατή κίνηση, όμως το ποσό των 180 εκατ. ευρώ ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε.

Και εύλογα κάποιοι αναρωτιούνται: Μήπως το διεθνές ποδόσφαιρο εξελίσσεται με ανησυχητικά γρήγορο ρυθμό σε μία τρομακτική οικονομική «φούσκα»;