Καλούς οιωνούς για την έξοδο στις αγορές βλέπουν γερμανικά και γαλλικά ΜΜΕ

Καλούς οιωνούς για την έξοδο στις αγορές βλέπουν γερμανικά και γαλλικά ΜΜΕ

Εκτεταμένη η κάλυψη από την εφημερίδα Le Figaro

Συνεχίζονται οι ανταποκρίσεις – ρεπορτάζ και αναλύσεις για τη σημερινή έξοδο στις αγορές.

Ενδεικτικώς, όσα ακολουθούν από γερμανικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

DPA: Πολύ σημαντικό συμβολικό βήμα

Σε τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa), υπό τον τίτλο, «Η Ελλάδα ξεκινά δημοπρασία για 5ετές ομόλογο», σημειώνεται: «Για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του η πώληση ομολόγου αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό συμβολικό βήμα: Όσο η Αθήνα στηρίζεται οικονομικά σε δάνεια του προγράμματος βοήθειας που διαρκεί ως το καλοκαίρι του 2018, δεν εξαρτάται υποχρεωτικά από ιδιωτικά χρήματα.

Ωστόσο οι Έλληνες θέλουν του χρόνου να σταθούν και πάλι, από οικονομικής άποψης, στα πόδια τους, εξ ου και χρειάζονται την αυτόνομη χρηματοδότηση μέσω της ελεύθερης κεφαλαιαγοράς. Το ότι αυτό δεν ήταν δυνατό -ή ήταν μόνο με πολύ υψηλά επιτόκια-, επειδή οι επενδυτές είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη χώρα, ισχύει από τις αρχές του ελληνικού δράματος για το χρέος, ήδη από το 2010».

Handelsblatt: Καλός οιωνός, το επενδυτικό ενδιαφέρον

Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt φιλοξενείται ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα με τίτλο «Η Αθήνα θέλει να επιστρέψει στις χρηματαγορές» και υπότιτλο «Με μία έκδοση ομολόγων, η Ελλάδα θέλει να δοκιμάσει την «όρεξη» των επενδυτών.

Η δοκιμαστική διαδικασία θα μπορούσε να εγκαινιαστεί αυτήν την εβδομάδα. Τα σχέδια δεν είναι απαλλαγμένα αντιρρήσεων». Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι παρούσες συνθήκες δεν είναι κακές για την Ελλάδα, ενώ ως μέτρο εκτίμησης της επιτυχίας του εγχειρήματος είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Καλός οιωνός θεωρείται επιπλέον το γεγονός ότι εδώ και μήνες ξένοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους.

Le Figaro: Τη σωστή χρονική στιγμή επέλεξε η κυβέρνηση

Εκτεταμένη η κάλυψη από την εφημερίδα Le Figaro: «Ο κύβος ερρίφθη. Η Ελλάδα θα εκδώσει ένα πενταετές ομόλογο και ελπίζει να κερδίσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο κάτω του 5%.

Μετά από τρία χρόνια ελληνικής απουσίας, οι αγορές φαίνεται να ανταποκρίνονται καλά στην ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εμφανίζοντας μια εκπληκτική σταθερότητα η οποία εντυπωσιάζει, και έναν αριθμό τραπεζιτών οι οποίοι παρέμεναν επιφυλακτικοί σχετικά με μια τέτοια πρωτοβουλία.

Ανακοινώνοντας αυτή την έκδοση, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, της οποίας η ιδεολογία βρίσκεται στον αντίποδα των χρηματιστηρίων, φαίνεται να έχει επιλέξει τη σωστή χρονική στιγμή.

Και για αυτό, μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της σχετικά με την απελευθέρωση της δόσης των 8,4 δις ευρώ, τα καλά νέα διαδέχονται το ένα το άλλο: Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Moody’s αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η ανταγωνίστρια της S&P εξήρε τις επιδόσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να βγει η χώρα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθεια της Ελλάδας».

Η ίδια εφημερίδα παραθέτει, στο ρεπορτάζ της, δηλώσεις του επιχειρηματία Gerard Mestrallet: «Η κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται τάχιστα, με μια μεγαλύτερη αύξηση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρόκειται για μια πραγματική χώρα ευκαιρίας στην Ευρώπη για τους επενδυτές, σε πολλούς τομείς. Διότι για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα, πρέπει να είναι προοδευτική, κάτι που σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω των επενδύσεων».

Τέλος, η Luxemburger Wort σημειώνει ότι «η καλύτερη αξιολόγηση του Οίκου S&P για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ελληνικών ΜΜΕ και Ελλήνων ειδικών να ανοίξει το δρόμο για επιστροφή στις χρηματαγορές».