Γιατί η Ελλάδα βγαίνει τώρα στις αγορές

Γιατί η Ελλάδα βγαίνει τώρα στις αγορές

Οι πέντε θετικές εξελίξεις που οδήγησαν στην απόφαση - Πώς αντιδρούν οι ξένοι επενδυτές

Είναι πλέον επίσημο: η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές μετά από τρία χρόνια, με το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρά σε έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου.

H έκδοση του νέου ομολόγου, το οποίο απευθύνεται τόσο σε κατόχους του 5ετούς ομολόγου λήξεως το 2019 («ομόλογο Σαμαρά») όσο και σε νέους επενδυτές έχει στόχο την υπερκάλυψη κατά τρεις φορές, όπως λένε ορισμένες τραπεζικές πηγές, ενώ κλειδί για την επιτυχία ή μη της έκδοσης αναμένεται να αποτελέσει το επιτόκιο, με στόχο να διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από το 4,95% που πλήρωσε ήδη η χώρα με το «ομόλογο Σαμαρά» το 2014.

Η διαδικασία έκδοσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που θα κλείσουν αύριο, οπότε και θα ανακοινωθούν τόσο το επιτόκιο δανεισμού όσο και το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι τράπεζες BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank AG, London Branch, Goldman Sachs, International Bank, HSBC Bank plc και Merrill Lynch International.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών, η αγορά αντέδρασε θετικά καθώς η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,018% και κυμαίνονταν στο 3,29%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομόλογο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,28%.

Οι πέντε θετικές εξελίξεις που οδήγησαν στην απόφαση

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει τα εξής πως η έκδοση ομολόγου είναι μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Η συναλλαγή αυτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:

· Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.

· Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.

· Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.

γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.

δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.

ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017.

Η προηγούμενη απόπειρα

Η τελευταία απόπειρα εξόδου στις αγορές το 2014 έγινε με ένα 5ετές ομόλογο τον Απρίλιο και ένα 3ετές τον Ιούλιο. Η χώρα είχε βγει τον Απρίλιο δοκιμαστικά. Τότε το Δημόσιο δανείστηκε τελικά 3 δισ. ευρώ, αντί των 2,5 δισ. που ήταν ο στόχος. Η ισχυρή ζήτηση κατέστησε δυνατή τη συμπίεση του κόστους με το οποίο δανείστηκε το Δημόσιο σε επίπεδα τελικά κάτω του 5% και η απόδοση της έκδοσης έφτασε στο 4,95%. Οι προσφορές κινήθηκαν στα επίπεδα των 20,8 δισ. ευρώ, από τουλάχιστον 600 επενδυτές.

Τον Ιούλιο δεν καλύφθηκε το ποσό των 3 δισ. ευρώ που είχε στόχο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι προσφορές περιορίστηκαν στο ποσό των 3 δισ. ευρώ και απορροφήθηκε ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,5%.

Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων επενδυτών

Είναι «το τέλειο timing» για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τονίζει στο πρακτορείο Bloomberg ο Λουτς Ρέμεγιερ, που βοηθά στη διαχείριση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από το επενδυτικό σχήμα Landesbank Berlin Investment GmbH.

«Είναι μετά τη λήψη χρημάτων από το πρόγραμμα, μετά το ‘πράσινο φως’ για μείωση του χρέους την επόμενη χρονιά, αφού το ΔΝΤ είπε ότι είναι πιθανό να συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα, μετά την απόφαση του οίκουStandard & Poor’s και πάλι πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια», εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας πως έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα και σχεδιάζει να συμμετάσχει στην επικείμενη έκδοση.

Από την πλευρά του, ο Μουζτάμπα Ραχμάν, διευθυντικό στέλεχος της Eurasia, σημειώνει πως «μην έχοντας καταφέρει να πετύχει τίποτα ουσιαστικό όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους ή την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα μία ‘καθαρή έξοδος’ όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά».

«Αυτό θα είναι το πρώτο μέρος αυτής της στρατηγικής – να δοκιμάσει την όρεξη της αγοράς, χτίζοντας παράλληλα αποθέματα ρευστού εν όψει της επόμενης χρονιάς», αναφέρει ο ίδιος.

«Τα πάνε καλά», σχολιάζει εξάλλου ο Μοχίτ Κουμάρ, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Credit Agricole CIB. «Ψυχολογικά, οι αποδόσεις είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα όταν βγήκαν για τελευταία φορά στις αγορές. Και είναι καλή στιγμή για έκδοση, γιατί αν η ΕΚΤ αρχίζει να μειώνει τις αγορές ομολόγων μετά το καλοκαίρι, τα περιφερειακά [ομόλογα] θα δεχθούν πιέσεις», προσθέτει.