Οι «εντολές» των Ευρωπαίων: Γιατί η επιστροφή στις αγορές δεν αρκεί

Οι «εντολές» των Ευρωπαίων: Γιατί η επιστροφή στις αγορές δεν αρκεί

Έμφαση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δίνουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς την επιτυχή έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα, όμως η αλλαγή δεν θα έρθει από τη μία στιγμή στην άλλη: η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει μία σειρά επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων και τη συγκέντρωση ενός ικανού αποθέματος ρευστότητας.

Αυτό τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζοντας πως η πρώτη δουλειά της Αθήνας θα πρέπει να είναι η αποφυγή οποιασδήποτε υπόνοιας ότι μπορεί να υπαναχωρήσει από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, καθώς αυτό, όπως λένε, θα ενίσχυαν την αστάθεια, ειδικά τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο «μικροσκόπιο» των αγορών.

Όμως είναι εξίσου σημαντικό και το ποιος θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μία έκδοση ομολόγων, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, θα πρέπει αυτή να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με μικρή μόνο συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, ακόμα και αν η έκδοση είναι επιτυχημένη από όλες τις απόψεις (δηλαδή προσελκύσει ξένα κεφάλαια σε σχετικά χαμηλό επιτόκιο), η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει, υπογραμμίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, καθώς μέρος των χρημάτων που θα αντλήσει προορίζεται για την ενίσχυση των αποθεμάτων της χώρας σε ρευστό.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει στην άκρη περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους πρώτους δέκα μήνες μετά το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Μέρος αυτών των 9 δισ. ευρώ αναμένεται να καλυφθεί από νέα δάνεια του ESM, όμως ένα μέρος πρέπει να προέλθει και από τους πόρους που θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές, τονίζουν δύο από τους αξιωματούχους.

Οι ίδιοι προσθέτουν πως για να επιτευχθεί ο στόχος για ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας και να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της, θα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μία φορές πριν τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας.

Μία ενδεχόμενη οπισθοχώρηση όσον αφορά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν οι εκδόσεις ομολόγων αποδειχθούν επιτυχημένες, θα μπορούσε να αυξήσει την «όρεξη» των πιστωτών να πιέσουν την Ελλάδα για μία προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM μετά το τέλος του προγράμματος, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Το μέτρο αυτό, το οποίο απέφυγαν χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, θεωρείται χρήσιμο από τους πιστωτές, καθώς σκοπός του είναι να καθησυχάσει τις αγορές με μία εγγύηση υποστήριξης, με αντάλλαγμα παρατεταμένη διεθνή εποπτεία όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις και τις δαπάνες. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το Reuters, οι πιστωτές θα ήθελαν να ζητήσει η Ελλάδα πιστωτική γραμμή στήριξης, ώστε να διατηρήσουν τον έλεγχό τους στη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι να υλοποιηθούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία το 2019 και το 2020.