Μείωση των χρεώσεων για τα POS ζητά από τις τράπεζες η Παπανάτσιου

Μείωση των χρεώσεων για τα POS ζητά από τις τράπεζες η Παπανάτσιου

Κανένας κίνδυνος να παραγραφούν οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, καλεί τις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν στις συναλλαγές μέσω τερματικών POS, με πλαστικό χρήμα. Χαρακτήρισε μάλιστα «εύλογες» τις διαμαρτυρίες κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το ζήτημα αυτό. «Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν ακόμη χρεώσεις και προμήθειες άλλων εποχών...», τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Οικονομικών.

«Σε ορισμένες κατηγορίες λιανικής για τις οποίες τα περιθώρια μεικτού κέρδους είναι μικρά, όπως είναι τα τσιγάρα ή ο Τύπος, η χρέωση στη συναλλαγή είναι πραγματικό πρόβλημα» είπε και τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα αυτό στις τράπεζες, χωρίς να βρει την ανταπόκριση που θα ήθελε.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι εγείρεται ζήτημα διασφάλισης των ίσων όρων ανταγωνισμού «που ενδεχομένως οφείλουν να το εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Η υφυπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ότι στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσει ακόμη και τον επόμενο μήνα στην έναρξη των κληρώσεων χρηματικών ποσών στους φορολογούμενους για τις συναλλαγές που κάνουν με ηλεκτρονικά μέσα. Όπως διευκρινίζει, θα μοιράζεται 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα στους τυχερούς ενώ θα μετρήσουν όλες οι αποδείξεις που αφορούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα από την αρχή του έτους.

Η Κ. Παπανάτσιου προαναγγέλλει επίσης, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την εφαρμογή, σύντομα, συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων. «Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, που αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα και θα περιορίσει σημαντικά, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα των πλαστών τιμολογίων. Θετική παρενέργεια είναι ότι θα απαλλάξει τα λογιστήρια από την ανάγκη για την κατάρτιση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών», αναφέρει η υφυπουργός. Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, επισημαίνει ότι είναι πιο σύνθετο ζήτημα τεχνικά αλλά το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει σύντομα να προχωρήσει και στην εφαρμογή αυτού του μέτρου με την απαραίτητη περίοδο προσαρμογής των επιχειρήσεων.

Αποκλείεται να αχρηστευτούν οι λίστες της φοροδιαφυγής

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και τον κίνδυνο να αχρηστευτούν ουσιαστικά τα στοιχεία από τις λίστες της φοροδιαφυγής, λόγω συνεχών αναβολών, τονίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Η νομοθεσία προβλέπει μια σειρά από περιόδους παραγραφής πέραν της πενταετίας και -όπως η ίδια αναφέρει- αυτό ισχύει στις περιπτώσεις που περιέρχονται σε γνώση της φορολογικής αρχής νέα συμπληρωματικά στοιχεία, όπως αυτά που προέρχονται από αμοιβαία συνδρομή φορολογικών αρχών άλλων χωρών. Στις περιπτώσεις αυτές στις οποίες ο χρόνος παραγραφής είναι η δεκαετία, υπάγονται όλες οι λίστες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ διευκρινίζει η Κ. Παπανάτσιου.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των μεγάλων υποθέσεων γιατί η νομοθεσία προβλέπει μια σειρά από περιόδους παραγραφής πέραν της πενταετίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει δεκαετή παραγραφή που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις, όπου περιέχονται σε γνώση της φορολογικής Αρχής νέα συμπληρωματικά στοιχεία. Νέα στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση της φορολογικής αρχής είναι και αυτά που προέρχονται από αμοιβαία συνδρομή με φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων κρατών. Σε αυτήν την περίπτωση υπάγονται όλες οι λίστες του εξωτερικού, όπως και η Λίστα Λαγκάρντ. Εξάλλου σε περίπτωση που δεν υποβληθεί δήλωση, όπως στην περίπτωση της φορολογίας εισοδήματος, η παραγραφή είναι δεκαπενταετής, σύμφωνα πάντα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεκαετής, εφόσον δεν υποβληθεί εκκαθαριστική ή έκτακτη δήλωση ΦΠΑ, σύμφωνα με τον Κώδικα του ΦΠΑ. Και, βεβαίως, υπάρχει το ποινικό κομμάτι της φοροδιαφυγής που ελέγχεται αυτοτελώς και οι ποινικές κυρώσεις επιβάλλονται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διοικητική παραγραφή. Στο ποινικό κομμάτι η παραγραφή είναι εικοσαετής. Συνεπώς, οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν περιπτώσεις δεκαετούς, δεκαπενταετούς, αλλά και εικοσαετούς παραγραφής για σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Αυτές οι περιπτώσεις ενδιαφέρουν την κυβέρνησή μας και σε αυτές θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος» είπε.