Σε επίπεδα-ρεκόρ η φτώχεια στην Ιταλία

Σε επίπεδα-ρεκόρ η φτώχεια στην Ιταλία

4,74 εκατομμύρια Ιταλοί ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση φτώχειας στην Ιταλία «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 11 χρόνια πέρυσι, παρά τη μικρή έστω οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με έκθεση του εθνικού γραφείου στατιστικής ISTAT.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2016, οι Ιταλοί που ζουν σε «απόλυτη φτώχεια» (δηλαδή δεν μπορούν να αγοράσουν απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες) αυξήθηκαν σε 4,74 εκατομμύρια, ήτοι 7,9% του πληθυσμού της χώρας, όταν το 2015 ήταν στο 7,6%.

Ειδικά στον ιταλικό νότο, το ποσοστό των κατοίκων που ζουν σε απόλυτη φτώχεια φτάνει το 9,8%, ενώ στην κεντρική Ιταλία το ποσοστό αυτό είναι 7,3% και στον πιο εύπορο ιταλικό βορρά 6,7%.

Επιπροσθέτως, οι Ιταλοί που ζουν σε «σχετική φτώχεια», ή αυτοί που το διαθέσιμο εισόδημά τους είναι περίπου το μισό του εθνικού μέσου όρου, αυξήθηκαν επίσης το 2016 από το 13,7% στο 14% του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα στοιχεία αυτά ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από Ιταλούς πολιτικούς, που επικρίνουν το Δημοκρατικό Κόμμα και τον επικεφαλής του και πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι για τα επίπεδα-ρεκόρ της φτώχειας στη χώρα.

«Όταν μία κυβέρνηση αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες των πολιτών της, μπορούμε πέραν πάσης αμφιβολίας να πούμε ότι έχει αποτύχει», δήλωσε ο γερουσιαστής Τζιοβάνι Μπαροτσίνο του κόμματος της Ιταλικής Αριστεράς.