Έξοδος της Ελλάδας από τον έλεγχο λόγω υπερβολικού ελλείμματος

Έξοδος της Ελλάδας από τον έλεγχο λόγω υπερβολικού ελλείμματος

Η Κομισιόν έθεσε σε εφαρμογή τη διαδικασία στις 19 Μαΐου 2004

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με ρεπορτάζ της από τις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για την επικείμενη απαλλαγή της Ελλάδας από τη διαδικασία ελέγχου λόγω του υπερβολικού δημόσιου ελλείμματος.

Με βάση τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, «σύμφωνα με την περιγραφή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, η ΕΕ τερμάτισε την τρέχουσα διαδικασία για το έλλειμμα κατά της Ελλάδας». Η εφημερίδα αναφέρεται σε σχετική δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, όπως γράφει η FAZ επικαλούμενη ευρωπαίους διπλωμάτες, η δήλωση Σόιμπλε «δεν είναι εντελώς ακριβής».

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν προς την εφημερίδα, ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απλά ενημέρωσε τους υπουργούς ότι σκοπεύει να υποβάλει πρόταση εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αύριο (Τετάρτη) στο Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ. Όπως γράφει η FAZ, «αυτή η πρόταση θα ήταν το πρώτο βήμα για τον τερματισμό της διαδικασίας που άνοιξε πριν από οκτώ χρόνια κατά της Ελλάδας.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αναγγελία για τερματισμό της διαδικασίας δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Ελλάδα κατάφερε το 2016 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα αισθητά κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κομισιόν έθεσε σε εφαρμογή τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος για την Ελλάδα στις 19 Μαΐου 2004, επικυρώνοντας την έκθεση που προβλέπει το Αρθρο 104 παρ. 3 της Συνθήκης.

Αφού εξέτασε τις σχετικές συνιστώσες που ελήφθησαν υπόψιν στην έκθεσή της και σε σχέση με τη γνωμοδότηση που διατύπωσε η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC) στις 2 Ιουνίου 2004, υιοθέτησε στις 24 Ιουνίου 2004 Γνώμη σύμφωνα με την οποία υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα στην Ελλάδα. Το Συμβούλιο αποφάσισε αναλόγως, με βάση το Αρθρο 104 παρ. 6, στις 5 Ιουλίου 2004. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο υιοθέτησε σύσταση προς την Ελλάδα για περιορισμό του υπερβολικού ελλείμματος, σύμφωνα με το Αρθρο 104 παρ. 7 της Συνθήκης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...