Εργαζόμενοι με μισθό 200 ευρώ το μήνα, η νέα τάση στην αγορά

Εργαζόμενοι με μισθό 200 ευρώ το μήνα, η νέα τάση στην αγορά

Αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι η ραγδαία επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης

Oι εργαζόμενοι με αμοιβές 200 και 300 ευρώ τον μήνα είναι το νέο φαινόμενο που επικρατεί στην Ελληνική αγορά εργασίας.  Δίπλα στους φτωχούς συνταξιούχους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους μια νέα γενιά εργαζομένων διαμορφώνεται με κοινά χαρακτηριστικά την ευέλικτη σχέση απασχόλησης και μισθούς χαρτζιλίκι. Το εντυπωσιακό είναι ότι πρόκειται για εργαζόμενους κυρίως μεταξύ 20 και 29 ετών, κατηγορία στην οποία η ανεργία φθάνει το 37,7%. Μάλιστα το ποσοστό ανεργίας στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία είναι στο δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη με πρωταθλήτρια στην Ισπανία.

Ο καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης τονίζει στη εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ότι δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, οι οποίοι εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και αμοιβές από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή πολύ πιο κάτω από 4.500 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα. «Επομένως», καταλήγει ο Σάββας Ρομπόλης, «εκτός από τις παραδοσιακές ομάδες οι οποίες σήμερα αποτελούν την κατηγορία των φτωχών (άνεργοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι, όσοι δεν λαμβάνουν σύνταξη κι όσοι λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας 200 έως 250 ευρώ), έρχεται προοδευτικά με αυξανόμενη τάση να προστεθεί άλλη μια κατηγορία φτωχών που θα είναι οι εργαζόμενοι - φτωχοί. Δηλαδή θα εργάζεται κάποιος και ταυτόχρονα θα διαβιοί κάτω από το όριο της φτώχειας».

Αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι η ραγδαία επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που κυριαρχούν πλέον στην ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερο από 50% των νέων προσλήψεων αφορά εργασιακές σχέσεις με εκ περιτροπής απασχόληση, ωράρια - λάστιχο και μισθούς πείνας. Το τρίπτυχο «μισή δουλειά - μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ» είναι ο κανόνας που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 393,79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο εργαζομένους λαμβάνει μισθό κάτω των 800 ευρώ.