Δύο χρόνια στη σκιά των capital controls

Δύο χρόνια στη σκιά των capital controls

Οι τράπεζες έμειναν κλειστές για σχεδόν 20 ημέρες με σκοπό να εφαρμόσουν ελέγχους στα τραπεζικά εμβάσματα

Στις 28 Ιουλίου του 2015, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναγγέλλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ καθιερώνονται περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ήρθε στο τέλος της περιόδου παράτασης διάσωσης, χωρίς να έχει έρθει σε συμφωνία για περαιτέρω επέκταση με τους πιστωτές της, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην αυξηθεί περαιτέρω το επίπεδο της δανειστικής έσχατης προσφυγής (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι τράπεζες έμειναν κλειστές για σχεδόν 20 ημέρες με σκοπό να εφαρμόσουν ελέγχους στα τραπεζικά εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες σε ξένες και τα όρια για αναλήψεις μετρητών καθιερώθηκαν στα 60 ευρώ ημερησίως για να αποφευχθεί ανεξέλεγκτο Bank-Run και κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«H χθεσινή απόφαση του Eurogroup να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μία πρωτοφανή πράξη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αμβισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης, η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδας, να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις», ανέφερε πριν από ακριβώς δύο χρόια στο διάγγελμά του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δείτε στη συνέχεια ρεπορτάζ από εκείνες τις ημέρες: