Διχάζει την Ευρώπη η διάσωση των δύο ιταλικών τραπεζών

Διχάζει την Ευρώπη η διάσωση των δύο ιταλικών τραπεζών

Έντονες αντιδράσεις ανά την Ευρώπη για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί ανά την Ευρώπη η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να διασώσει με κρατικούς πόρους τις προβληματικές τράπεζες Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η κίνηση αυτή μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, κατηγορώντας τόσο τη Ρώμη, όσο και την Κομισιόν, η οποία ενέκρινε το ιταλικό σχέδιο.

Το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης προβλέπει ότι το ιταλικό Δημόσιο θα πληρώσει 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα Intesa Sanpaolo για να αναλάβει τα «καλά» περιουσιακά στοιχεία των δύο τραπεζών, παρέχοντας επιπλέον εγγυήσεις ύψους ως και 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για να προστατευθεί η Intesa από τυχόν απώλειες.

Στην πράξη, λένε οι επικριτές του σχεδίου, με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται μία βασική αρχή που έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες και πλέον αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας: ότι στο εξής οι επενδυτές, και όχι τα κράτη, θα αναλαμβάνουν το κόστος των προβληματικών τραπεζών.

«Όλα έγιναν για το τίποτα», δήλωσε στο Reuters ο Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς, που επί μήνες διαπραγματευόταν τη σχετική νομοθεσία. «Αυτή είναι μία κακή μέρα για την Ευρώπη. Είναι ένα ακόμα πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «ισχυρό πλήγμα» στο ευρώ και στην εικόνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ ανέφερε από την πλευρά του πως η Ιταλία δε σεβάστηκε τους νέους κανόνες και προέβλεψε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Γερμανία να είναι πιο απρόθυμη να πιέσει για πιο στενούς δεσμούς εντός της Ευρωζώνης. «Αυτό φέρνει την τραπεζική ένωση στο νεκροταφείο», είπε ο Χριστιανοδημοκράτης Φέρμπερ. «Δεν έχει νόημα να έχουμε περαιτέρω ενοποίηση», σχολίασε, παραθέτοντας το παράδειγμα της πανευρωπαϊκής προστασίας των καταθέσεων, το επόμενο βήμα που σχεδιαζόταν γύρω από την τραπεζική ένωση. «Κανείς δεν θα μπορούσε σοβαρά να δώσει στην Ιταλία πρόσβαση σε προστασία καταθέσεων», παρατήρησε.

Ο ρόλος της Γερμανίας στην κατάρτιση της σχετικής νομοθεσίας υπήρξε κομβικός, αφού το Βερολίνο ανησυχούσε ότι στο μέλλον θα αναγκαζόταν να συνεισφέρει για τη διάσωση τραπεζών σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη η ψυχρή υποδοχή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο σχέδιο διάσωσης των δύο ιταλικών τραπεζών. «Η χρήση κρατικής ενίσχυσης θα πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο σε περιπτώσεις χρεοκοπίας», ανέφερε εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας με νόημα ότι είναι δουλειά της Κομισιόν να διασφαλίσει το σεβασμό στους κανόνες.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και στην Ισπανία, όπου πρόσφατα η τράπεζα Santander ανέλαβε τη διάσωση μίας άλλης ισπανικής τράπεζας, της προβληματικής Banco Popular, πληρώνοντας επίσης ένα συμβολικό τίμημα 1 ευρώ - όμως αναλαμβάνοντας όχι μόνο τα «καλά» περιουσιακά της στοιχεία, αλλά και τα «κακά», και επιβάλλοντας απώλειες σε μετόχους της.

Μάλιστα, ο δικηγόρος Αλμπέρτο Ρουίθ Οχέδα από τις Ισπανική Ένωση Μικρομετόχων, που εκπροσωπεί μικρομετόχους της Banco Popular οι οποίοι έχουν στραφεί νομικά κατά της διάσωσης, υποστηρίζει πως το σχέδιο της Ιταλίας θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερους μετόχους που έχασαν χρήματα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. «Η Intesa Sanpaolo θα επωφεληθεί από ένα σχέδιο από το οποίο δεν είχε τη δυνατότητα [να επωφεληθεί] η Banco Santander», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτό που βλέπουμε αποτελεί διάκριση και άνιση μεταχείριση. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες προσφυγές από μετόχους και ομολογιούχους της Popular».

Πάντως, δεν ήταν όλες οι αντιδράσεις αρνητικές. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές ανέκαμψαν σήμερα, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ανακούφιση το νέο της διάσωσης των δύο τραπεζών, ενώ φυσικά οι πιο... χαρούμενοι ήταν οι Ιταλοί, καθώς ένας μεγάλος «πονοκέφαλος» θεραπεύτηκε, με έναν αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας να υποστηρίζει μάλιστα, μιλώντας στο Reuters, ότι από αυτήν την υπόθεση το ιταλικό Δημόσιο θα έχει κέρδη.