Τα 113 προαπαιτούμενα της Κομισιόν για μελλοντικές αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος

Τα 113 προαπαιτούμενα της Κομισιόν για μελλοντικές αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος

Kείμενο συμμόρφωσης της Ελλάδας για τις υποχρεώσεις της με βάση το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, στο οποίο καταγράφεται τόσο η πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων, όσο και οι μελλοντικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος, έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, «οι ελληνικές αρχές έχουν ενεργήσει για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν στο συμπληρωματικό μνημόνιο για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος του ESM», και με βάση το γεγονός αυτό «το πρόγραμμα του ESM είναι σε καλό δρόμο, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση προς την Ελλάδα ενός ποσού απαραίτητου για να καλύψει την εξυπηρέτηση δανειακών εκκρεμοτήτων μέχρι την αναμενόμενη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης, και ενός ποσού που θα βοηθήσει στην εκκαθάριση των σημαντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών». Σύμφωνα με πίνακα που περιλαμβάνεται στο έγγραφο, οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ανέρχονται στα 6,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,4 δισ. ευρώ αφορούν σε εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι όσον αφορά σε τρία προαπαιτούμενα (επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής βιομηχανίας, επαναϋπολογισμός και επεξεργασία αιτημάτων συνταξιοδότησης και προκήρυξη διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ) θα υπάρξουν περαιτέρω τεχνικές συζητήσεις πριν το τέλος του Ιουνίου, ενώ για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων αναφέρεται ότι οι αρχές έχουν ζητήσει την αξιολόγηση της προσφάτως τροποποιηθείσας νομοθεσίας από την ανεξάρτητη GRECO, η έκθεση της οποίας θα παραδοθεί το φθινόπωρο και βάσει αυτής οι ελληνικές αρχές θα τροποποιήσουν το νομικό πλαίσιο αναλόγως.

Όσον αφορά στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι το 2015 και το 2016 η ελληνική οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή απ’ όσο αναμενόταν αρχικά, κάνοντας λόγο για σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας, και τονίζεται ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει στο 2,1% το 2017 και στο 2,4% το 2018, με βασικά μεγέθη που θα καθορίσουν το ύψος της ανάπτυξης να είναι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, στο βασικό σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους προβλέπεται ότι από το 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 θα περιοριστούν στο 3% το 2023, στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% από το 2025 έως το 2060, με τον μέσο όρο έως το 2060 να διαμορφώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ. Στο σενάριο αυτό, ο λόγος του χρέους προς το ελληνικό ΑΕΠ θα μειώνεται σταδιακά κάθε χρόνο από το 179% που ήταν το 2016, φτάνοντας το 2060 στο 91,7%. Αντίθετα, στο δυσμενές σενάριο εκτιμάται ότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 241,4% το 2060.

Παράλληλα, η Κομισιόν καταγράφει τα 113 προαπαιτούμενα για τις μελλοντικές αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, οι αποκρατικοποιήσεις του Ελληνικού και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, και άλλα.

compliance-report

Παρακαλούμε περιμένετε ...