Γιατί καταρρέει ο κολοσσός της Takata μετά το σκάνδαλο με τους αερόσακους

Γιατί καταρρέει ο κολοσσός της Takata μετά το σκάνδαλο με τους αερόσακους

Ανάκληση 40 εκατομμυρίων αερόσακων της ιαπωνικής κατασκευάστριας.

Ο συνολικός αριθμός των αερόσακων της Takata που θα ανακληθούν αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. παγκοσμίως, κοστίζοντας πάνω από ένα 1 τρισ. γεν στην ίδια την εταιρία και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το ποσό που θα επωμιστεί η κάθε πλευρά.

Το κόστος, πάντως, αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά την ιαπωνική εταιρία, η οποία ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 13,08 δισ. γεν για τη χρήση του 2015. Η Takata θα προχωρήσει πιθανότατα σε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές τη Δευτέρα.

Η εταιρεία μετά την υπαγωγή της στο καθεστώς προστασίας, θα επιχειρήσει να πάρει δάνειο γέφυρα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την Sumitomo Mitsui Financial Group.

Σημειώνεται ότι στους ελαττωματικούς αερόσακους της Takata αποδίδεται ο θάνατος τουλάχιστον 16 ατόμων, καθώς και ο τραυματισμός άλλων 150 ατόμων σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο σε μία από τις εκτενέστερες παγκόσμιες ανακλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, σχετιζόμενη μάλιστα με ένα βρώμικο σκάνδαλο συγκάλυψης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την ανάκληση 40 εκατομμυρίων αερόσακων της ιαπωνικής κατασκευάστριας.

Κάθε μήνα σχεδόν προστίθενται και νέα μοντέλα εταιρειών στα προβληματικά, καθώς η ιαπωνική εταιρεία, όπως έχει παραδεχτεί εξάλλου, δεν έχει ιδέα ποια και πόσα αυτοκίνητα φορούν τους ελαττωματικούς διαστολείς.

Ο κίνδυνος είναι πολλαπλός. Ο αερόσακος μπορεί να υπέρ-φουσκωθεί και να εκραγεί, με αποτέλεσμα την εκτόξευση πλαστικών και μεταλλικών σωματιδίων προς τον επιβάτη.