Οι τράπεζες πωλούν κόκκινα δάνεια σε funds – Οι επιπτώσεις για τους δανειολήπτες

Οι τράπεζες πωλούν κόκκινα δάνεια σε funds – Οι επιπτώσεις για τους δανειολήπτες

Τα επενδυτικά funds επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον αλλά πληρώνουν χαμηλό τίμημα

Ισχυρό ενδιαφέρον επιδεικνύουν τα επενδυτικά funds για την εξαγορά κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, το τίμημα που πληρώνουν είναι πολύ χαμηλό, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους ισολογισμούς  των τραπεζών.

Την αρχή πώλησης χαρτοφυλακίων με κόκκινες οφειλές έκανε η Eurobank, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» έχει βγάλει προς πώληση χαρτοφυλάκιο κόκκινων οφειλών ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Για το χαρτοφυλάκιο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 20 funds, αριθμός ενδεικτικός του υψηλού ενδιαφέροντος που εμφανίζει η αγορά κόκκινων δανείων. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», το τίμημα που προσφέρουν τα funds είναι πολύ χαμηλό και κυμαίνεται στο 5% της αξίας του χαρτοφυλακίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι το 2019, θα μειώσουν τα κόκκινα χρέη κατά 40%.

Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για τους δανειολήπτες

  • Οι αγοραστές των χαρτοφυλακίων αναμένεται να προτείνουν στους δανειολήπτες – οφειλέτες σημαντικό κούρεμα του χρεωστούμενου ποσού και εξόφληση σε δόσεις, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία (η διαφορά με αυτό που προτείνει η τράπεζα στον δανειολήπτη είναι ότι αυτή προτείνει μεν μεγάλο κούρεμα της οφειλής αλλά εξόφληση των υπολοίπων σε μια ή δυο δόσεις το πολύ).
  • Αν όμως οι δανειολήπτες έχουν ακίνητη περιουσία θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους κινδύνους των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.