Λύση στο χρέος μέσω… Γαλλίας υπό την κρίση του Βερολίνου

Λύση στο χρέος μέσω… Γαλλίας υπό την κρίση του Βερολίνου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Από την κρίση του Βερολίνου περνάει η συμβιβαστική πρόταση των Γάλλων για το ελληνικό χρέος. Τη γαλλική, συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέπτυξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λεμέρ διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να υπάρξει μία λύση στην υπόθεση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup», προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη ένταξης ενός «μηχανισμού ευελιξίας» στο ανακοινωθέν του Eurogroup.

Προχωρώντας στην ανάλυση της γαλλικής πρότασης, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός μηχανισμού, ο οποίος θα αναθεωρεί τις παραμέτρους της αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ.

«Αυτός ο μηχανισμός θα μας επιτρέψει με βάση τα ρεαλιστικά αποτελέσματα ανάπτυξης, να αναθεωρήσουμε κάποιους αριθμούς για το ελληνικό χρέος» έσπευσε να προσθέσει.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να καταλήξουν σε ένα πιθανό συμβιβασμό για την Ελλάδα την Πέμπτη, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση δόσεων.

Την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου στο οποίο το ΔΝΤ θα ενταχθεί τώρα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά θα δεν θα χορηγήσει δάνειο μέχρι να ξεκαθαρίσει η ευρωζώνη τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ενδεικτικό της βούλησης του ΔΝΤ να επιτευχθεί μια συμφωνία είναι πως η γενική διευθύντρια του Ταμείου θα παρευρεθεί στο Eurogroup.

«Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε με τη λύση που παρουσίασε η Λαγκάρντ» δήλωσε αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Δεύτερος αξιωματούχος τόνισε και αυτός πως περιμένει μια λύση η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ με τους όρους που περιέγραψε η κα. Λαγκάρντ.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν πως αν επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός, η Ελλάδα μπορεί να λάβει 7,4 με 8 δισ. ευρώ από τον ESM για να πληρώσει τις δόσεις στους δανειστές τους επόμενους μήνες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για σήμερα το μεσημέρι στις 13:00. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι τα περιθώρια κινήσεων που έχει η ελληνική πλευρά και η επιλογή που θα προκριθεί για την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε τελικά τη λύση της Συνόδου Κορυφής.