Oι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβάθμιση τη Μεγάλη Βρετανία

Oι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβάθμιση τη Μεγάλη Βρετανία

Ο Standard & Poor's ήταν o πλέον επιθετικός

Ορατό είναι το ενδεχόμενο υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης Moody's και Standard & Poor's, οι οποίοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι υπάρχει ισχυρός κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο Standard & Poor's ήταν περισσότερο επιθετικός, και ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που προχώρησε σε υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας αμέσως μετά το Brexit.

Αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση της Βρετανίας από τους δύο οίκους βρίσκεται στον δεύτερο μεγαλύτερο «βαθμό», με τον Standard & Poor's να αξιολογεί το βρετανικό χρέος στο ΑΑ+ και τον Moody's στο Αa1.

«Εξετάζουμε τις προοπτικές της αξιολόγησής μας και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που είναι αρνητικοί και μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση», εκτίμησε ο Moritz Kraemer, επικεφαλής της μονάδας αξιολόγησης χρέους της S&P.

Από την πλευρά της η Kathrin Muehlbronner, κορυφαίο στέλεχος στη βρετανική θυγατρική του Moody's, υποστήριξε ότι «παρακολουθούμε τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης και θα αποφανθούμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αξιολόγηση του χρέους. Η αξιολόγηση της Βρετανίας θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: α. Τη διαδικασία και του Brexit και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία και β. Τη δημοσιονομική πορεία της χώρας».