Ο Τσακαλώτος στον Economist για την έξοδο στις αγορές

Ο Τσακαλώτος στον Economist για την έξοδο στις αγορές

Ομιλητής σε συνέδριο του Economist με θέμα «Ελλάδα: επιστροφή στις χρηματαγορές;» ο υπουργός Οικονομικών

Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου σήμερα (9.30 τοπική ώρα) θα είναι ομιλητής στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist με θέμα «Greece: A comeback to the financial markets?» (Ελλάδα: επιστροφή στις χρηματαγορές;).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο συνέδριο  μετέχουν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικολά Τζιαμαρόλι (από τον ESM), το μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής καγκελαρίας Λαρς Φελντ, το στέλεχος των Moody's Κόλιν Έλλις και άλλοι.

Στο περιθώριο του συνεδρίου αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας πάντως στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ περιμένει τα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα, εξηγώντας ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ χρειάζεται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να το αξιολογήσει με πλήρη ανεξαρτησία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αναμένει μία πλήρη συμφωνία για τα μέτρα, τα οποία θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας μακροπρόθεσμα βιώσιμο, καθώς, όπως είπε, στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε σαφής ορισμός των μέτρων για το χρέος.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «εάν και όταν» επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και στην Ελλάδα θα υπάρχει επιλεξιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, εφόσον αυτές πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά έχουν οριστεί από το πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, ότι το να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ένα «δύσκολο ζήτημα», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ΕΚΤ, όπως και ο Θεός, λειτουργεί με μυστηριώδη τρόπο».

Ο Γιούνκερ στον Σόιμπλε και για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο επίσκεψης που έχει προγραμματίσει ο κ. Γιούνκερ στο Βερολίνο, προκειμένου να μιλήσει στην εκδήλωση «Κοινωνικοί εταίροι και εργοδότες σε διάλογο», που διοργανώνει η Συνομοσπονδία Ενώσεων Εργοδοτών της Γερμανίας.

Ερωτηθείσα κατά πόσο η Ελλάδα θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η εκπρόσωπος απάντησε πως οι δύο άντρες «γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό» και πως αναμένεται να συζητήσουν γενικότερα τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα. «Θα είναι μία συζήτηση πιο ευρεία για τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο» σημείωσε η κ. Αντρέεβα.