ΔΝΤ: Χαιρετίζουμε το πακέτο των μέτρων, αλλά θέλουμε και το χρέος

ΔΝΤ: Χαιρετίζουμε το πακέτο των μέτρων, αλλά θέλουμε και το χρέος

Η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει, ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις

Περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, επαναλαμβάνοντας πως η επίλυση του ζητήματος αυτού αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, ο Τζέρι Ράις αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή, κάνοντας λόγο για ένα «ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων» το οποίο «το ΔΝΤ έχει χαιρετίσει», όμως τόνισε πως «πρέπει να δούμε περισσότερη σαφήνεια στο ζήτημα του χρέους».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμες» τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο Eurogroup της Δευτέρας, σημειώνοντας πως αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται, όμως «ουσιαστικά η θέση του ΔΝΤ είναι ίδια με αυτήν που έχουμε πει εδώ και πολλές άλλες φορές, ότι πρέπει να δούμε τους δύο πυλώνες της προσέγγισης, που είναι το ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που το έχουμε τώρα, αλλά πρέπει επίσης να δούμε τη βιωσιμότητα του χρέους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως πριν μπορέσει το ΔΝΤ να προτείνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα «θα πρέπει να δούμε και τους δύο αυτούς πυλώνες, και αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει».

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά, εκτίμησε ότι οι διαφορές περιορίζονται και παρατήρησε πως «όλοι είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία, και ελπίζω να μπορεί να επιτευχθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup σε λίγες εβδομάδες».

Όμως και πάλι, συνέχισε, όλα εξαρτώνται από τις εν εξελίξει συζητήσεις και την πρόοδο που θα σημειωθεί, και επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι για να συμμετάσχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ ζητά να μπουν οι βάσεις και για τους δύο πυλώνες, που είναι οι μεταρρυθμίσεις από τη μία, και το χρέος από την άλλη.

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με άλλον τρόπο, χωρίς χρηματοδότηση, κάτι που όπως είπε έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν για άλλες χώρες, ωστόσο δεν είχε πέσει ποτέ μέχρι τώρα στο τραπέζι (τουλάχιστον δημοσίως) όσον αφορά στην Ελλάδα.

Εξέφρασε εξάλλου την άποψη ότι το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα επιβάλλει ένα σημαντικό επίπεδο λιτότητας στη χώρα μας και εκτίμησε πως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, για να καταστεί εφικτή η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.