Πιο εύκολη η άδεια για τα funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

Πιο εύκολη η άδεια για τα funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική Πράξη της Τράπεζας της Ελλάδας

Ακόμη πιο εύκολη και απλή γίνεται η απόκτηση άδειας λειτουργίας εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια, δηλαδή τα funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια.

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η σχετική Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι η απλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα που έθεσαν οι δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αντικαθίσταται το νομικό πλαίσιο που είχε θεσπιστεί τον Μάρτιο του 2016 (με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 82/8.3.2016).

Εφόσον εταιρεία, προτίθεται, πέραν της διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια ή πιστώσεις, κατά τα προβλεπόμενα στον ν. 4354/2015 να προβαίνει σε αναχρηματοδότηση απαιτήσεων, απαιτείται καταρχάς αποδεικτικό ολοσχερούς καταβολής ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου ίσου προς το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (4.500.000) ευρώ, σύμφωνα με το ν. 4354/2015, το οποίο κατατίθεται σε πιστωτικό ίδρυμα με έδρα στην Ελλάδα σε μετρητά.

Επιπροσθέτως απαιτείται υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου που θα παρουσιάζει αναλυτικά τα είδη των σκοπούμενων δράσεων, την στρατηγική της εταιρείας ανά κατηγορία απαιτήσεων ή τους τομείς της οικονομίας και τη γεωγραφική περιοχή όπου η εταιρεία πρόκειται να στοχεύσει, τους διαθέσιμους πόρους, περιλαμβάνοντας εκτίμηση για το είδος και τον όγκο των δραστηριοτήτων και την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της εταιρείας με χρονικό ορίζοντα δύο (2) τουλάχιστον ετών.