Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά από το 2019

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά από το 2019

Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσεις στο 3,75% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25%

Την μείωση των επιτοκίων της για πρώτη φορά από το 2019, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρά τις πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες διατηρούνται στις 20 χώρες του ευρώ, αν και ο πληθωρισμός υποχώρησε από άνω του 10% που βρισκόταν στα τέλη του 2022 σε λίγο πάνω από 2% τους τελευταίους μήνες.

Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσεις στο 3,75% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους. Υπενθυμίζεται πως το βασικό επιτόκιο παρέμενε στο επίπεδο του 4% από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια ακόμη μείωση εντός του έτους, ενώ με βάση πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι φέρονται να προβλέπουν δυο ακόμη περικοπές. Σημειώνεται πως στις αρχές του χρόνου οι εκτιμήσεις ήταν για πέντε μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά το τρέχον έτος. Σε κάθε περίπτωση αναλυτές εκτιμούν, πως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να περιορίσει τον αριθμό των μελλοντικών μειώσεων.

Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά ήταν η πρώτη μεταξύ των κρατών του G7 η οποία μείωσε (χθες) τα επιτόκια, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και της Ελβετίας έκοψαν τα επιτόκιά τους πριν λίγες εβδομάδες.