Η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2024, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα

Η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2024, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του προαναγγέλλει τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο 2024.

«Εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις μας για τον Μάρτιο και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μειώσεις στα βασικά επιτόκια από την ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Προσωπικά πιστεύω ότι η μείωση των επιτοκίων κατά τέσσερις φορές φέτος, κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, είναι δυνατή».

Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «αυτή δεν είναι ακόμη μια ενιαία άποψη»: «Ορισμένοι συνάδελφοι είναι πιο επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι πιο μέτριες», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

«Η διατήρηση της σταθερότητας πρέπει να είναι ο εθνικός μας στόχος. Της πολιτικής σταθερότητας, της οικονομικής και της χρηματοπιστωτικής. Η Ελλάδα πέρασε σχετικά πρόσφατα μία μεγάλη κρίση από την οποία ανέκαμψε με τις δικές της δυνάμεις, αλλά και με τη βοήθεια των εταίρων μας. Συνεπώς πρέπει να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα ως κόρη οφθαλμού… Πιστεύω πως ο ελληνικός λαός αυτήν τη στιγμή όχι μόνο δεν εναντιώνεται στις μεταρρυθμίσεις, αλλά τις επιθυμεί».