Economist: Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 κρατών – Ανέβηκε 28 θέσεις

Economist: Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 κρατών – Ανέβηκε 28 θέσεις

«Αυτό αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο μιας φιλοεπιχειρηματικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της ΝΔ»

«Η Ελλάδα βλέπει τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μεταξύ 82 χωρών σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Economist Intelligence Unit».

Με αυτή την ανάρτηση στο Χ, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σχολιάζει τη σημαντική άνοδο που καταγράφει η χώρα μας στη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 χωρών, όπως δημοσιεύει η ερευνητική ομάδα του Economist.

 

Πρόκειται δηλαδή για άνοδο 28 θέσεων, καθώς από τη θέση 62 την περίοδο 2014-2018, κατά τη διακυβέρνηση της φιλοεπιχειρηματικής, όπως τη χαρακτηρίζει, κυβέρνησης της ΝΔ, βρίσκεται στη θέση 34, καταγράφοντας άνοδο 28 θέσεων.

Τα εύσημα του Economist

«Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο δείκτη μας κατά την περίοδο αυτή. Αυτό αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο μιας φιλοεπιχειρηματικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της ΝΔ, η οποία διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία της, και η οποία προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, μείωσε τους φόρους και ενίσχυσε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη», επισημαίνει o Economist.

Ο δείκτης επιχειρηματικού περιβάλλοντος του Economist καταγράφει την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε 82 χώρες σε όλο τον κόσμο, εξετάζοντας 91 δείκτες σε 11 διαφορετικές κατηγορίες: πολιτικό περιβάλλον, μακροοικονομικό περιβάλλον, ευκαιρίες της αγοράς, πολιτική προς την ελεύθερη επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό, πολιτική έναντι των ξένων επενδύσεων, εξωτερικό εμπόριο και συναλλαγματικοί έλεγχοι, φόροι, οικονομία, αγορά εργασίας, υποδομές και τεχνολογική ετοιμότητα.

Ο Economist επισημαίνει στην ανάλυσή του ότι, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, η βελτίωση στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μία χώρα οδηγεί σε αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ, των συνολικών επενδύσεων και των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων για τα επόμενα 5 χρόνια.

Γι’ αυτό, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως η Αργεντινή και η Ινδία, «αναμένουμε τις σημαντικότερες βελτιώσεις σε επίπεδο πολιτικής, επενδύσεις σε υποδομές ή την αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών».