Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται – Ποιοι θα λάβουν έως και 1.000 ευρώ

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται – Ποιοι θα λάβουν έως και 1.000 ευρώ

Τι ισχύει για το επίδομα με ρεύμα - Τα κριτήρια χορήγησης του

Στις 29 Φεβρουαρίου θα γίνει η νέα καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ύψους έως και 1.000 ευρώ στους δικαιούχους.

Πρόκειται για τη δεύτερη δόση του επιδόματος της περιόδου 2023 για το σύνολο των αγορών που έχουν τιμολογηθεί έως την 31η Ιανουαρίου και έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου. Μετά αναμένεται ακόμα μία πληρωμή κατά τα τέλη Απριλίου, η οποία θα αφορά το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2024.

Επισημαίνεται, ότι ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, τα δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30ή Ιουνίου 2024 μπορούν να καταχωριστούν έως τη 15η Ιουλίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβληθεί έως την 31η Ιουλίου 2024.

Τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα

Στις 5 Φεβρουαρίου 2024 έληξε η προθεσμία για αίτηση για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα. Το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ, παρέχεται για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου (Ιανουάριος – Φεβρουάριος -Μάρτιος) και χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή. Η περίοδος επιδότησης αρχίζει το πρώτο τρίμηνο του 2024 και τα χρήματα δεν θα τα μπουν σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, απλά θα πιστωθούν στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του παρόχου, που έχει επιλεγεί για να ηλεκτροδοτείται το ακίνητο.

Τα κριτήρια χορήγησης του

Διευκρινίζεται πως οι πολίτες για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά:

Εισοδήματα

- Μέχρι και 16.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για ένα μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και συν 5.000 ευρώ είναι για κάθε παιδί.
- Στις 29.000 ευρώ είναι το όριο για τη μονογονεϊκή οικογένεια και επιπλέον 5.000 ευρώ θα είναι για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
- Για πρώτη φορά φέτος έχει τεθεί ως κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ , με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων.

Περιουσία

Δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας (όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ) για τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.