Σκέψεις στην κυβέρνηση για νέα επιταγή ακρίβειας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το Πάσχα

Σκέψεις στην κυβέρνηση για νέα επιταγή ακρίβειας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το Πάσχα

Θα κριθεί από την πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά και την πορεία του ΑΕΠ του 2023 που θα ανακοινωθεί στις 7 Μαρτίου

Σκέψεις για χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το Πάσχα, εν είδει έκτακτου δώρου Πάσχα για το 2024, γίνονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μιλώντας την Κυριακή (11/2) στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκηςσημείωσε πως: «Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις που προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον στην κοινωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών αρχικά αναφέρθηκε και στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι «θα αρχίζει από οκτώ», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε ευάλωτους οικονομικά πολίτες κατά την περίοδο του Πάσχα. Η πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά και η πορεία του ΑΕΠ του 2023 που θα ανακοινωθεί στις 7 Μαρτίου αναμένεται να καθορίσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση μιας νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά το Πάσχα. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ύψος του επιδόματος και τον αριθμό των δικαιούχων.

Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι τον Ιανουάριο οι εισπράξεις κινούνται πάνω από τον στόχο, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2024 και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για το 2023.

Αν τελικά δοθεί το «Πασχαλινό δώρο», θα είναι αντίστοιχο με αυτό που δόθηκε τα Χριστούγεννα ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. πολίτες, οικογένειες με παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες – δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχους.

Ποιοι έλαβαν επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα του 2023

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι ήταν οι εξής:

  • 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
  • 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1ης/1/2024.
  • Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • 210.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
  • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Χαμηλοσυνταξιούχοι: Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημά τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ τον μήνα (8.400 το χρόνο), ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Ακόμη, θα δοθεί σε συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023, και

Δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας: Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 θα καταβληθεί η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους διακοσίων (200) ευρώ στους δικαιούχους:

α. του επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ) που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, αν έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας εκατό τοις εκατό (100%),

β. του επιδόματος νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου,

γ. του εξωιδρυματικού επιδόματος και

δ. των επιδομάτων τα οποία καταβάλλονται από το Δημόσιο.