Χατζηδάκης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου

Χατζηδάκης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου

Θα συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2024, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο, «παράθυρο» πως θα κινηθεί από τα 800 ευρώ και άνω άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο υπουργός, η αύξηση θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού προβλέπεται από μία συγκεκριμένη διαδικασία. Δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας μια επιτροπή διαπραγμάτευσης, που εποπτεύει τη διαδικασία αναθεώρησης, τα επιστημονικά ινστιτούτα –και δεν είναι λίγα– κάνουν τις εκθέσεις τους, τις οποίες συγκεντρώνει το ΚΕΠΕ. Τις επεξεργάζεται και καταθέτει την πρότασή του στο υπουργείο. Μετά τις τελικές αποφάσεις αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με εργατολόγους, ο νέος κατώτατος δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 3,5% που είναι ο πληθωρισμός του 2023. Δηλαδή δεν θα είναι μικρότερος από 807,3 ευρώ τον μήνα.

Από 5% έως 6%

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσοστό της αύξησης θα κυμανθεί από 5% έως 5,5%. Δηλαδή θα κυμανθεί από 819 ευρώ ως και 822,9 ευρώ. Ενώ το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να φτάσει ως και τα 826,8 ευρώ τον μήνα. Σημειώνεται πως η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων, καθώς υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι εργάζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις και οι εργοδότες ήδη πληρώνουν μεγαλύτερες εισαγωγικές αμοιβές από τον κατώτατο μισθό. Αυτές πλήττονται από τις νέες αυξήσεις μόνο στην επιβάρυνση που προκύπτει από την αύξηση, στις τριετίες.

Ποια επιδόματα θα δουν αύξηση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που τέθηκε σε ισχύ από 1ης Απριλίου 2023 ενίσχυσε συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα, κάτι που θα επαναληφθεί και φέτος, με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας.

Τα σημαντικότερα επιδόματα που επηρεάζονται

  • Επίδομα τακτική επιδότηση ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως του αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο. Προβλέπεται προσαύξηση κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Το επίδομα ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα: Tο επίδομα για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Για τους σμυριδεργάτες, ορίζεται στο 70% των 50 κατ. ημερομισθίων, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Σε άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης) ορίζεται στο 70% των 35 κατ. ημερομισθίων.
  • Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
  • Ειδικό βοήθημα ΔΥΠΑ: Το συγκεκριμένο επίδομα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους.
    Αποζημίωση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας: Το πρόγραμμα προβλέπει αμοιβή που καταβάλλεται στους ωφελούμενους ίση με τον κατώτατο μισθό.
  • Αποζημίωση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα: Προβλέπεται η καταβολή καθαρών αμοιβών οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος.
  • Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας: Οι αμοιβές συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Επιπλέον, από την αύξηση του κατώτατου επηρεάζονται επίσης η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής αδείας, το βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων, αλλά και τα επιδόματα επίσχεσης εργασίας, φερεγγυότητας εργοδότη και η αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ.