Φορολογικές δηλώσεις: Στον «αυτόματο πιλότο» για 1 εκατομμύριο φορολογούμενους

Φορολογικές δηλώσεις: Στον «αυτόματο πιλότο» για 1 εκατομμύριο φορολογούμενους

Αλλαγές και στα φορολογικά έντυπα

Πιο απλή θα γίνει η υποβολή της φορολογικής δήλωσης για περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Ειδικότερα, το μέτρο αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν σταθερά εισοδήματα και προβλέπει την αυτόματη υποβολή της φορολογικής δήλωσης από την εφορία, καθώς και δυνατότητα για διορθώσεις και αλλαγές, καθώς και κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ. Παράλληλα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων, τα ποσά στις δηλώσεις ΦΠΑ των υπόχρεων θα είναι πλέον προ συμπληρωμένα.

Εκτός των παραπάνω, αλλαγές έρχονται και στα φορολογικά έντυπα, καθώς θα προστεθούν κωδικοί για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, των οποίων το εισόδημα θα υπολογίζεται με το νέο τεκμαρτό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες για τις πληρωμές όσων λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα παραμείνουν ίδιες. Δηλαδή, ο φόρος θα καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι τα τέλη του Ιούλη, είτε σε οκτώ ισόποσες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega το μέτρο αφορά δηλώσεις ΦΠΑ από 1 Ιανουαρίου 2024 και μετά.

 

Πρώτα γίνεται η προ συμπλήρωση με βάσει τα στοιχεία στο «mydata» και ο λογιστικός χαρακτηρισμός και έπειτα η υποβολή δήλωσης ΦΠΑ.

Δίνεται περιθώριο διορθώσεων (μείωση εσόδων – αύξηση δαπανών) μέχρι 30% σε σχέση με το «mydata».

Επιτρέπεται η υποβολή με λιγότερες δαπάνες ή περισσότερα έσοδα σε σχέση με αυτά του «mydata».
Σε περίπτωση διόρθωσης εσόδων, επιτρέπεται εναλλακτικός τρόπος προ συμπλήρωσης με τύπο παραστατικού 11.4 και για διόρθωση εξόδων με 14.30.