Φορολογικές δηλώσεις 2024: Η ΑΑΔΕ θα τις συμπληρώσει και θα τις υποβάλλει μόνη της για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Η ΑΑΔΕ θα τις συμπληρώσει και θα τις υποβάλλει μόνη της για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου

Ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα απαλλαγούν φέτος από τον πονοκέφαλο της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης. Η ΑΑΔΕ θα τις συμπληρώσει και θα τις υποβάλλει μόνη της ενώ το μέτρο των «προκάτ» δηλώσεων θα επεκταθεί σταδιακά και στα εισοδήματα από άλλες πηγές όπως ενοίκια και συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2024 ο επικεφαλής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε ότι για τους φορολογούμενους που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν φορολογική δήλωση. Οι κωδικοί του Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να «τσεκάρουν» τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα και τα προσωπικά τους στοιχεία.

Όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα πατήσουν απλά το κουμπί της υποβολής της δήλωσης η οποία την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και αυτόματα θα εκδοθεί ο φορο-λογαριασμός.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν καμία ενέργεια η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους κωδικούς του Ε1 για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει, δεν έχει καταγράψει και δεν έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου και μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων. Το ημερολόγιο πληρωμών για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα παραμείνει το ίδιο. Ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιουλίου είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Την ίδια ώρα ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών κλπ. Οι περισσότεροι κωδικοί του εντύπου Ε2 στο οποίο οι φορολογούμενοι εμφανίζουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα θα είναι έχουν συμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη ζωή των φορολογούμενων.

Επίσης αυτόματα μέσω του myProperty θα συμπληρώνεται το Ε9 και για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το μέτρο εφαρμόζεται για 6 στις 10 δηλώσεις ακινήτων.