Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει οριστικά το θέμα της συνταγματικότητας των δώρων στις επικουρικές συντάξεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει οριστικά το θέμα της συνταγματικότητας των δώρων στις επικουρικές συντάξεις

O Άρειος Πάγος έκρινε ότι όλες οι περικοπές με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 είναι συνταγματικές

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) καλείται να επιλύσει το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της κατάργηση των τριών δώρων -επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) στις επικουρικές μόνο συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που έγιναν για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016 με το «νόμο Κατρούγκαλου».

Εννέα χρόνια μετά την απόφαση της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές και των τριών δώρων των επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι όλες οι περικοπές των τριών δώρων που έγιναν με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 είναι συνταγματικές.

Το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου εξέδωσε αντίθετη απόφαση από αυτή που είχε εκδώσει η Ολομέλεια του ΣτΕ με βασικό επιχείρημα ότι δεν είναι συνταγματικά αναγκαία η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης επιπτώσεων πριν γίνουν οι περικοπές των επιδομάτων, όπως έχει κρίνει η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου .

Έτσι, η υπόθεση παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στο ΑΕΔ.

Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο με αφορμή ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία, η οποία από 1-1-2013 σταμάτησε να καταβάλλει τα επιδόματα εορτών και αδείας. Οι εργαζόμενοι που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό αλλά το Εφετείο διατύπωσε αντίθετη άποψη με αποτέλεσμα να ζητήσουν την αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο.