Έρχονται αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους το 2024

Έρχονται αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους το 2024

Κερδισμένοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από το «ξεπάγωμα» των τριετιών

«Ποδαρικό» με αυξήσεις θα κάνουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι. Αυξημένα ποσά θα δουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από το «ξεπάγωμα» των τριετιών. Για τις σημαντικές αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου σε απολαβές 663.000 δημοσίων υπαλλήλων και 2.500.000 συνταξιούχων μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο Όμηρος Τσάπαλος εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Συνολικά το 2024 θα υπάρξει ενίσχυση εισοδημάτων για όλους τους πολίτες της τάξεως των 2,5 δισ ευρώ» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσάπαλος.

Οι αυξήσεις των συνταξιούχων

  • 3% αύξηση στις συντάξεις (επί των μεικτών αποδοχών) σε 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους.
  • Οι υπόλοιποι 750.000 συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά και γι΄αυτό το λόγο δεν λαμβάνουν την αύξηση στην τσέπη τους βλέπουν λογιστική διαφορά ( στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς – Παίρνουν επιδόματα αναλόγως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς).
  • Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Κατάργηση πέναλτι 30%. Θα λαμβάνουν ακέραια τη σύνταξή τους – Θα πληρώνουν ένα 10% εισφορά από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός τους ή της μισθωτής τους εργασίας.

Οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

  • Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και στο ενιαίο και στα ειδικά μισθολόγια επίσημα από 1ης Ιανουαρίου θα έχουν μεσοσταθμικά καθαρή αύξηση 1.476 ευρώ το χρόνο (προκύπτει και από την αύξηση ειδικών επιδομάτων πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια)

Ειδικά για τους ευάλωτους πολίτες:

  • Αύξηση 8% ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος – Αφορά 200.000 πολίτες που ζουν από αυτά τα χρήματα

Τι θα ισχύσει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους

  • «Ξεπάγωμα» τριετιών: Αφορά μεσοπρόθεσμα πάνω από 600.000 εργαζόμενους – Θα δουν αυξήσεις λόγω ξεπαγώματος τριετιών.
  • Ενεργοποίηση για 4η φορά η διαδικασία του κατώτατου μισθού για να φτάσει υψηλότερα από τα 780 ευρώ.