«Λουκέτο» σε σούπερ μάρκετ στη Σπάρτη που έκοβε, αλλά δεν δήλωνε αποδείξεις

«Λουκέτο» σε σούπερ μάρκετ στη Σπάρτη που έκοβε, αλλά δεν δήλωνε αποδείξεις

Ιδιοκτήτης εστιατορίου διέγραφε μέσω λογισμικού πάνω από το 60% του τζίρου

Αυξάνονται καθημερινά οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής που έρχονται στο «φως», μέσω καταγγελίας στην εφαρμογή appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως αποδεικνύουν δύο κραυγαλέες περιπτώσεις.

Στην πρώτη περίπτωση σούπερ μάρκετ στην Σπάρτη σφραγίστηκε λόγω φοροδιαφυγής, μετά από όσα ανακάλυψαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ χάρη στο appodixi. Ψάχνοντας τα φορολογικά στοιχεία και κινήσεις της επιχείρησης και βρήκαν ότι:

- Το κατάστημα είχε τέσσερις ταμειακές μηχανές, από τις οποιες μόνον οι δυο διαβίβαζαν δεδομένα αποδείξεων στην ΑΑΔΕ.
- Από τις άλλες δυο ταμειακές τους τελευταίους 12 μήνες - από τον Νοέμβριο του 2022 έως και τις 23 Νοεμβρίου της φετινής χρονιάς - το συγκεκριμένο κατάστημα είχε κόψει, αλλά δεν είχε διαβιβάσει, δηλαδη δεν είχε δηλώσει στην ΑΑΔΕ 116.200 αποδείξεις.

Συνεπώς, το συγκεκριμένο κατάστημα δε διαβίβασε τζίρο 852.000 ευρώ, συν ΦΠΑ 127.000 ευρώ. Στο κατάστημα μπήκε λουκέτο για 48 ώρες, επιβλήθηκε πρόστιμο 63.500 ευρώ για τη μη διαβίβαση των αποδείξεων, ενώ έχει ήδη αρχίσει έλεγχος, τόσο στους προηγούμενους μήνες και χρήσεις για το συγκεκριμένο κατάστημα, όσο και στο σύνολο του δικτύου της αλυσίδας.

Λογισμικό διέγραφε πάνω από το 60% του τζίρου σε εστιατόριο

Στη δεύτερη περίπτωση, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν εστιατόριο, το οποίο είχε «πειράξει» το λογισμικό τού φορολογικού μηχανισμού ως εξής: Το σύστημα ERP, δηλαδή το λογισμικό εφαρμογής έκδοσης φορολογικών στοιχείων, έδινε την εντολή να σταλεί για καταγραφή στο Ζ το αρχείο που περιείχε μόνο το πρώτο είδος της παραγγελίας. Στη συνέχεια, έστελνε προς εκτύπωση ένα αρχείο με άλλο περιεχόμενο (με όλα τα παραγγελθέντα είδη), ώστε να δοθεί στον πελάτη και έτσι αυτός να βεβαιωθεί, ότι πήρε απόδειξη.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Για να ενισχυθεί η νομιμοφάνεια στην όλη διαδικασία και να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία, το πειραγμένο λογισμικό έβγαζε στην απόδειξη και έναν ψεύτικο σειριακό αριθμό (γνωστός και ως ΠΑΗΨΣ). Το παράνομο όμως λογισμικό δεν σταματούσε μόνο στη διαγραφή των παραγγελθέντων ειδών, πλην του πρώτου. Προχωρούσε και ένα βήμα παρακάτω: Διέγραφε στο επίσημο προς την εφορία αρχείο το 30% του συνολικού λογαριασμού.

Τι σημαίνει αυτό σε νούμερα; Ότι το 2020, το 2021 και το 2022 το παράνομο λογισμικό είχε μειώσει κατά πάνω από 60% την αξία 18.300 αποδείξεων, με την επιχείρηση να αποκρύβει κατά αυτόν τον τρόπο τζίρο 440.000 ευρώ.

Τόσο στην επιχείρηση εστίασης όσο και στην εταιρεία που παρείχε το λογισμικό έκδοσης αποδείξεων θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω έλεγχος στην ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά του εστιατορίου και των μετόχων αυτού.